contact info DKO

(Hou er rekening mee dat we tijdens de kerstvakantie gesloten zijn)

Directie
Wouter Cornillie
0475 69 04 14
053 72 39 25
wouter.cornillie@aalst.be
 

Algemeen
stedelijkeacademiebeeldendekunsten.dko@aalst.be

 

Administratief Personeel 

 

 

Lerarenkorps

Kinderen

Kinderateliers

 

Jongeren

Architecturale Vorming

Beeldende Vorming

Digitaal Beeldende Vorming

 

 

 

 

 

Volwassenen

Beeldende Vorming

Installatie en Beeldhouwkunst

Interieurontwerp

Grafiekkunst

Fotokunst

Keramiek

Levend Model

Schilderkunst

Tekenkunst

Projectatelier 

Cross-overatelier‚Äč

Beeldcultuur (2uur/week - 3jaar)

 

Code rood

Beste leerling,
Beste ouder,
Beste bezoeker

Enkele dagen terug lieten we jullie weten dat er sinds 9 november nieuwe maatregelen gekend zijn voor het Deeltijds Kunstonderwijs na de verlengde herfstvakantie. Zoals beloofd kunnen we meegeven op welke wijze we dit concretiseren, met een zo min mogelijke impact op jullie manier van les volgen en van werken aan onze academie.

We kunnen meegeven dat in grote lijnen de lessen blijven doorgaan, mits het naleven van extra voorwaarden die we met de preventieadviseur van de stad Aalst en samen met de leerkrachten hebben bepaald (veiligheidsplan). Voor de kinderen tot 12 jaar verandert er niet veel, al zullen we de lessen nog veiliger dan voorheen organiseren.

De leerkrachten brengen jullie op de hoogte van de specifieke afspraken per atelier of deden dit al vandaag. Voor de kinderateliers volgt nog een aparte mail. Alle lessen voor hen gaan verder door.
In de ateliers van +12 jarigen en +18 jarigen, waar leerlingen toch noodgedwongen één of meerdere lessen moeten overslaan, geven de leerkrachten inspirerende taken mee die jullie thuis kunnen uitvoeren, als voorbereiding op de volgende les.
 

 • Voor de kinderen tot 12 jaar verandert er weinig.
  • De leerlingen kunnen verder naar de lessen blijven komen en hoeven geen mondmasker op te zetten. De lessen worden nog veiliger georganiseerd.
    
 • Voor de jongeren vanaf 12 jaar gelden dezelfde nieuwe voorwaarden als voor de volwassenen +18 jaar. Zie hieronder.
 • Voor de leerlingen +12 jaar en +18 jaar zal 1-op-1-onderwijs worden gegeven, aangevuld met afstandsonderwijs (in diverse vormen, per atelier).
  Ter voorbereiding, of als na-bereiding, van dit lesmoment, kunnen tot maximaal 4 leerlingen per atelierruimte aanwezig zijn, gedurende een volledig lesmoment van 4 lestijden. Meestal zijn er per atelier meerdere ruimtes ter beschikking.
  Hiermee vermijdt de academie onveilige circulatiestromen van leerlingen die naar hun lesmoment komen en kunnen we kwaliteitsvolle leertijd en lesmomenten aanbieden. Iedereen komt op afspraak met zijn of haar leerkracht.
  We houden hierbij eveneens rekening dat de leerlingen op meer dan 1,5m en maximaal ver elkaar op afstand kunnen blijven.
  Iedereen draagt steeds een mondmasker, ook als men individueel het 1-op-1 lesmoment aan het voorbereiden is in het atelier. Enkel een face-shield is onvoldoende als bescherming.

Aan iedereen aan heeft meegewerkt aan het tot stand komen van deze werkvorm wil ik m’n grote dank uitdrukken, de collega-directeurs van de omliggende academies, de preventieadviseur van de stad Aalst en de leerkrachten die met volle moed en vol inspiratie, staan te popelen om jullie allemaal te prikkelen, te stimuleren en verder uit te dagen in jullie beeldende artistieke ontwikkeling!

Een tevreden trotse directeur,
in deze vreemde, onvergetelijke tijden,

Hou het veilig,

en blijf dromen, blijf verbeelden!

 

Wouter Cornillie

 

Directeur

Stedelijke Kunstacademie voor Beeldende Kunsten DKO Aalst

 

Boodschap van het lerarenteam Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten DKO Aalst.

Samen met het lerarenteam zijn we ons terdege van bewust dat de leerlingen aan het deeltijds beeldend kunstonderwijs met deze gewijzigde maatregel hard getroffen zijn. We hopen met alle academies voor beeldende kunsten op ondersteunende maatregelen van de Vlaamse overheid, ivm het inschrijvingsgeld, een extra kans op blijven zitten, het behouden van het huidige lesurenpakket gedurende de twee volgende jaren,…

Graag lichten we hier even toe voor welke moeilijke uitdagingen we samen met jullie komen te staan en hoe we dit – samen – zullen aanpakken.

 • Niet veiliger
  We vinden 1-op-1 lesgeven niet veiliger dan 4 leerlingen per ruimte laten werken, zoals code rood (van 14 oktober 2020) beschreef, of 10 leerlingen zoals in het volwassenonderwijs (CVO) wel mogelijk is. Bij 1-op-1 onderwijs is de kans op veel ongecontroleerde circulatie op de academie veel groter.
  • We begrijpen dat het algemeen uitgangspunt van de Vlaamse regering, om zoveel mogelijke contacten te beperken, door iedereen moet ondersteund worden en zullen er alles aan doen om dit veilig te laten verlopen. Verder overleg met de preventiedienst van de stad Aalst zal duidelijk maken wat de mogelijkheden zijn.
 • Gelijkheidsbeginsel
  Deze wijziging staat in contrast met wat bij de collega’s van het CVO (volwassenonderwijs, bv taalopleidig) wel mogelijk is, namelijk lesgeven aan 10 leerlingen. Bij ons zijn leerlingen stil, waardoor ze weinig tot geen druppeltjes en aerosoles verspreiden, in tegenstelling tot lesmomenten waar leerlingen hardop moeten praten (taalcursussen).
  • Onze onderwijsniveau wordt als niet essentieel gezien en ondergaat om deze reden deze harde maatregelen. We dienen we ons hier bij neer te leggen, voor de gezondheid van ieder en uit solidariteit met de andere onderwijsniveau’s.
 • Minder kwaliteit
  Beeldend kunstonderwijs kan niet even kwaliteitsvol worden vervangen door 1-op-1 onderwijs of door afstandsonderwijs. Dit bedreigt de leercurve van elke leerling aanzienlijk.
  • We zullen er alles aan doen om de leerlingen toch maximaal te ondersteunen in zijn beeldende artistieke ontwikkeling.
 • Vertraagd werkproces
  Leerlingen kunnen niet in het atelier werken maar bij gebrek aan materiaal, gereedschap en begeleiding, kunnen de meeste leerlingen ook niet thuis werken.  
  • De academie zal zo maximaal mogelijk materiaal en gereedschap ter beschikking stellen voor haar leerlingen.
 • Beperkte begeleiding
  Via digitale kanalen (afstandsonderwijs) en de 1-op-1-contacten gaat veel visuele en verbale informatie verloren in het communicatie tussen de leerlingen en met de leerkracht. 
  • Tegen deze grote beperking kunnen we niet veel inbrengen, maar toch zullen we vanuit de academie al het mogelijke doen om deze beperking om te buigen in nieuwe kansen en mogelijkheden. Via diverse sociale media (whatsapp, mail, google classroom, website academie,…), waarmee verschillende ateliers te werk gaan, merken we boeiende, nooit eerder geziene, leerzame en stimulerende interacties op met de leerkrachten en tussen de leerlingen.
 • Verschraling van de leerinhoud
  Weinig leerdoelen in de Beeldende kunsten lenen zich om via de nog resterende werkvormen (1-op-1 en op afstand) aan te bieden en de leerlingen in te begeleiden.
  • Ook op dit vlak zullen we er alles aan doen om van deze situatie nieuwe mogelijkheden te ontdekken die verrijkend zijn voor iedereen.

 

meer info vind je op:
https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/update-corona-hoe-opstarten-na-de-herfstvakantie

Bedankt voor uw begrip. 

 

In naam van het voltallige team,
leerkrachten, administratief personeel en het poetspersoneel,

Wouter Cornillie,

directeur Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten DKO Aalst

 

info:

 

De toegang tot het schoolterrein voor alle leerlingen en leerkrachten blijft deze aan de Nieuwbeekstraat nr 3 (zwart hekken). Leerkrachten kunnen ook gebruik maken van de personeelsdeur aan de kleine parking aan de Capucienenlaan. 
De toegangsdeur voor gasten, leveranciers en werklieden, blijft de hoofdingang aan de Capucienenlaan nr 8. 
Wie de tentoonstelling 'Jurywerken 2020' in de Gaanderij wenst te bezoeken, kan dat mits voorafgaandelijke telefonische reservatie. Het maximaal aantal bezoekers op hetzelfde moment is 10 personen. Deze gasten kunnen niet verder de gebouwen van de academie betreden.

De klas-en atelierruimtes worden verder na elke les extra verlucht en geventileerd. Ook worden door de leerkrachten en leerlingen de contactoppervlaktes in het atelier (deurkrukken, tafelbladen, stoelen en gereedschap) voor en na de lessen gereinigd. 

Ons aanbod?
Nieuwsgierig naar de variëteit van ons aanbod? Zie enkele van de initiatieven van tijdens de lock-down vorig schooljaar  op ons 'virtueel aanbod', https://www.academiebk-aalst.be/dko/virtueel-aanbod.

Op de website www.info-coronavirus.be geeft de federale overheidsdienst volksgezondheid een antwoord op de meest gestelde vragen over het coronavirus. Je vindt er meer achtergrondinfo over het virus en hoe de Belgische overheid zich voorbereidt. Je kunt ook telefonisch contact opnemen via het gratis infonummer 0800 14 689.

Lessenrooster

Vanaf 1 september gaan de lessen gewoon door voor alle groepen.

Kinderen

2 uur/week
van 6 tot 11 jaar / 6 studiejaren

Aalst Capucienenlaan 8

 • woensdagnamiddag van 14u00 tot 15u40
 • woensdagnamiddag van 16u00 tot 17u40
 • zaterdagvoormiddag van 09u00 tot 10u40
 • zaterdagvoormiddag van 11u00 tot 12u40
 • zaterdagnamiddag van 14u00 tot 15u40

De Pupillen Aalst Graanmarkt

 • woensdagnamiddag van 14u00 tot 15u40 (aanbevolen voor 1ste, 2de en 3de leerjaar)
 • woensdagnamiddag van 16u00 tot 17u40 (aanbevolen voor 4de, 5de en 6de leerjaar)
 • zaterdagvoormiddag van 09u00 tot 10u40

Erembodegem G. De Schepperstraat 1

 • woensdagnamiddag van 14u00 tot 15u40 (aanbevolen voor 1ste, 2de en 3de leerjaar)
 • woensdagnamiddag van 16u00 tot 17u40 (aanbevolen voor 4de, 5de en 6de leerjaar)
 • zaterdagvoormiddag van 09u00 tot 10u40 (aanbevolen voor 1ste, 2de en 3de leerjaar)
 • zaterdagvoormiddag van 11u00 tot 12u40 (aanbevolen voor 4de, 5de en 6de leerjaar)

Gijzegem Damkouter 6

 • woensdagnamiddag van 14u00 tot 15u40

Herdersem Grote Baan 209

 • zaterdagvoormiddag van 09u00 tot 10u40

Meldert Meldert –Dorp 15

 • zaterdagnamiddag van 14u00 tot 15u40

Moorsel Herbergstraat 28

 • zaterdagvoormiddag van 09u00 tot 10u40 (aanbevolen voor 1ste, 2de en 3de leerjaar)
 • zaterdagvoormiddag van 11u00 tot 12u40 (aanbevolen voor 4de, 5de en 6de leerjaar)

 

Jongeren

4 uur/week
vanaf 12 jaar / 6 studiejaren

Architecturale Vorming

 • vrijdag van 17u30 tot 21u00  aanbevolen 4de tot 6de jaar
 • zaterdag van 09u00 tot 12u30 aanbevolen 1ste tot 3de jaar

Beeldende Vorming

 • woensdag van 13u30 tot 17u00 aanbevolen 1ste tot 3de jaar
  van 17u30 tot 21u00 aanbevolen van 4de tot 6de jaar
 • vrijdag van 17u30 tot 21u00 aanbevolen van 4de tot 6de jaar
 • zaterdag van 09u00 tot 12u30, twee aparte groepen 1ste en 2de jaar, en 3de tot 6de jaar

Digitaal Beeldende Vorming

 • woensdag van 13u30 tot 17u00 aanbevolen van 1ste tot 3de jaar
 • woensdag van 17u30 tot 21u00 aanbevolen van 4de tot 6de jaar

Beeldende Vorming + 18jaar

 • dinsdag van 13u00 tot 16u30 
   van 18u00 tot 21u30
 • woensdag van 18u00 tot 21u30
 • donderdag van 18u00 tot 21u30
 • vrijdag van 18u00 tot 21u30
 • zaterdag van 09u00 tot 12u30

 

Volwassenen

Beeldende Vorming (+18 jaar)

Volwassenen vanaf 18 jaar / 2 studiejaren

 • dinsdag van 13u00 tot 16u30
 • dinsdag van 18u00 tot 21u30
 • woensdag van 18u00 tot 21u30
 • donderdag van 18u00 tot 21u30
 • vrijdag van 18u00 tot 21u30
 • zaterdag van 09u00 tot 12u30

 

 

 

Beeldende Vorming (+18 jaar)

Infobruchure Deeltijds Kunstonderwijs

Studierichtingen (+18 jaar)

8 uur/week   of   4 uur/week

Vanaf 18 jaar of getuigschrift 2de graad KSO dagschool. Elke cursus bestaat uit 2 lesbeurten van 4 lesuren per week.

5 studiejaren   of  10 studiejaren

Opties:

Fotokunst

 • Wekelijks

  dinsdag- en donderdagavond van 18u tot 21.30u 
   
 • Tweewekelijks

  woensdagavond van 18u tot 21.30u (even weken)
  zaterdagvoormiddag van 09u tot 12.30u (oneven weken)

 

Installatie en beeldhouwkunst

 • 8u/week, dinsdag- en donderdagavond van 18u00 tot 21u00
 • 8u/week, vrijdagavond van 18u00 tot 21u30 en zaterdagvoormiddag van 09u00 tot 12u30

 

Tekenkunst

 • 8u/week, dinsdag- en donderdagnamiddag van 13u00 tot 16u30
 • 8u/week, dinsdag- en donderdagavond van 18u00 tot 21u30
 • 8u/week, vrijdagavond van 18u00 tot 21u30 en zaterdagvoormiddag van 09u00 tot 12u30

 

Schilderkunst

 • 8u/week, dinsdag- en donderdagnamiddag van 13u00 tot 16u30
 • 8u/week, dinsdag- en woensdagavond van 18u00 tot 21u30
 • 8u/week, dinsdag- en donderdagavond van 18u00 tot 21u30
 • 8u/week, vrijdagavond van 18u00 tot 21u30 en zaterdagvoormiddag van 09u00 tot 12u30.

 

Grafiekkunst

 • 8u/week dinsdag- woensdag en donderdagavond van 18u00 tot 21u30
 • 4u/week, woensdagavond van 18u00 tot 21u30
 • 8u/week, vrijdagavond van 18u00 tot 21u30 en zaterdagvoormiddag van 09u00 tot 12u30

 

Keramiek

 • -dag : 8u/week, dinsdag- en donderdagnamiddag van 13u00 tot 16u30
 • -avond : 8u/week,dinsdag- en donderdagavond van 18u00 tot 21u30
 • -zaterdag : van 9.00u tot 12.30u (10 jarentraject)

 

Interieurontwerp

 • 8u/week, dinsdag- en donderdagavond van 18u00 tot 21u30

Leven Model

 • 8u/week, vrijdagavond van 18u00 tot 21u30 en zaterdagvoormiddag van 09u00 tot 12u30

Projectatelier A 

 • 8u/week, dinsdag- donderdagavond van 18u00 tot 21u30
 • 4u/week, ofwel dinsdagavond - ofwel donderdagavond van 18u00 tot 21u30

Projectatelier B

 • 8u/week, dinsdag- donderdagavond van 18u00 tot 21u30
 • 4u/week, ofwel dinsdagavond - ofwel donderdagavond van 18u00 tot 21u30

Beeldcultuur

 • 2u/week, 3 jaar,  dinsdagavond van 19u50 tot 21u30
   

Specialisatie graad
8 u/week
 Getuigschrift Hogere Graad in aanverwante optie of  getuigschrift 3de graad KSO dagschool. 2 studiejaren

           Opties:

 • Installatie en beeldhouwkunst
 • Tekenkunst
 • Schilderkunst
 • Fotokunst
 • Grafiekkunst
 • Keramiek
 • Interieurontwerp
 • Levend model
 • Projectatelier Tekenkunst
 • Projectatelier Schilderkunst

            Zie lessenrooster Hogere Graad en aanvullend
           

Schoolkalender en activiteiten 2020-2021


Herfstvakantie: van maandag 2 november 2020 tot zondag 08 november 2020

Kerstvakantie: van maandag 21 december 2020 tot zondag 03 januari 2021

Krokusvakantie: van maandag 15 februari 2020 tot zondag 21 februari 2021

Paasvakantie: van maandag 05 april 2021 tot maandag 18 april 2021

Feest van de arbeid op zaterdag 01 mei 2021

Hemelvaart op donderdag 13 mei 2021

Zomervakantie: van donderdag 01 juli 201 tot en met dinsdag 31 augustus 2021

Facultatieve verlofdagen: vrijdag 14 mei 2021
zaterdag 15 mei 2021


Activiteiten:

Algemene personeelsvergadering vrijdag 28 augustus

Eindevaluatie Schooljaar 2019-20 vrijdag 18 september 2020

Proclamatie Schooljaar 2019-20 & opening ‘afstuderendend 19-20’ vrijdag 9 oktober 2020

Opening tentoonstelling van ‘De nieuwe lichting’ vrijdag 4 december 2020 (tot eind jan 2021)

1° Pedagogische studiedag: zaterdag 12 december 2020

1° evaluatieperiode eind januari tot krokusverlof 2021

2° Pedagogische studiedag: op 100-dagen-dag voor KSO

Open Deur zaterdag 08 mei 2021

Jury (geen les) vrijdag 11 juni 2021

2° evaluatieperiode 15- 19 juni 2021

Proclamatie dinsdag 29 juni 2021

Op officiële verlofdagen is er eveneens geen avond-of weekendles.

nl-115338.pdf