Nieuws

TIP: Tentoonstelling eerbetoon Etienne Bauwens ’30-‘21

Aalstenaar en schilder Etienne Bauwens, studeerde ooit af op de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten Aalst in 1952 én won dat jaar de Valerius De Saedeleerprijs. Zijn hele leven speelde zich af in Aalst, in de buurt van het OLV ziekenhuis. Op 3 februari 1930 werd hij in Mijlbeek, Aalst geboren. Op 9 december 2021 overleed hij er. Hij volgde later nog een aantal DKO cursussen op onze Academie (o.a. Grafiekkunst) en schilderde tot hij de 90 reeds voorbij was. Niet verwonderlijk werd het Onze Lieve Vrouwziekenhuis Aalst (1ste verdieping) gekozen voor een laatste eermoment. Naast (olieverf) schilderkunst was hij ook bezig met beeldhouwen, aquarel, lino enz...Het afgebeelde werk: "portret met muze" werd zijn bekendste zelfportret.

Ook in woonzorgcentrum De Gerstjes Erembodegem en zorgcampus Denderrust Aalst hangen er momenteel, speciaal in het kader van dit eerbetoon, werken van hem naar omhoog. Ook deze zijn vrij te bezichtigen vanaf heden tot eind augustus '24.
 

Firmin van der Poorten beschreef hem als volgt :

“Bauwens is gelijkmatig van gemoed, wellicht omdat hij veel energie en fantasie in zijn werk kwijt kan. Kijkend naar zijn werk weet men niet altijd waar de realiteit en waar de verbeelding begint. Beide zijn innig met elkaar verstrengeld. Een schilder van de innerlijkheid. Ontroering zindert door de kleuren van zijn doeken. Zijn rijke verbeelding komt naar voren in de vloeiende lino’s die hij naar gedichten vervaardigde.”

Bron : ALS JE HART NIET IS VAN STEEN, FIRMIN VAN DER POORTEN, Lyrische portretten van Aalsterse beeldende kunstenaars van Valerius de Saedeleer tot heden, November 2001
 

Wens je meer informatie over één van de werken? De contactgegevens zijn terug te vinden op de flyer in BIJLAGE.

BINNENKORT: Tentoonstelling eindwerken 2023-2024

In de Gaanderij van onze Academie loopt vanaf 28/6/'24 de gratis tentoonstelling jury-en eindwerken '24. Je vindt de expo in onze Stedelijke Academie aan de Capucienenlaan 8, 9300 Aalst (toegang voor bezoekers / gasten).

Hier worden de artistiek beeldende werken van de volwassen leerlingen die in het afgelopen schooljaar afgestudeerd zijn, tentoongesteld. Daarnaast is het werk te zien van de winnaar van de DKO prijs "Valerius De Saedeleer" en de KSO prijs: "De Primeur". Ook de werken van afstuderende leerlingen uit het Kunst Secundair onderwijs zullen te zien zijn. De hoogstaande werken op de tentoonstelling variëren van fotokunst, grafiekkunst, installatie- en beeldhouwkunst, schilderkunst, tekenkunst en keramisch werk.

Proficiat aan alle deelnemers, hun leerkrachten voor het tonen van een mooie veelheid van beeldende kunst! Hier groeit kunst!

De tentoonstelling is te bezoeken tijdens de afwijkende openingsuren, vanaf vrijdagavond 28 juni en eind september '24.

Van harte welkom op de opening van deze tentoonstelling op vrijdag, vanaf 17 uur.

De tentoonstelling is te bezoeken tijdens de afwijkende openingsuren,  in de zomer: Vanaf 28 juni 2024: van dinsdag tot vrijdag: 14 uur tot 21 uur, op zaterdag: 9 uur tot 15 uur, maandag van 9 uur tot 16 uur. Van 1 juli tot 12 juli 2024 : van dinsdag tot vrijdag van 10 uur tot 19 uur, op zaterdag van 9 uur tot 15 uur, maandag van 9 uur tot 16 uur. Van 19 augustus tot 31 augustus 2024 : van dinsdag tot vrijdag van 10 uur tot 19 uur, op zaterdag van 10 uur tot 15 uur, maandag van 9 uur tot 16 uur. Van 2 september t.e.m. 30 september 2024 :  van dinsdag tot vrijdag: 14 uur tot 21 uur, op zaterdag: 9 uur tot 15 uur, maandag van 9 uur tot 16 uur.

Tussen 12 juli en 19 augustus is onze Academie volledig gesloten. Vergeet je UITPASpunt niet te sparen aan de hoofdingang van de Academie bij je bezoek.

Voor meer info:

De Gaanderij - Academie Beeldende Kunst Aalst (academiebk-aalst.be)

Inschrijven voor schooljaar 2024-2025 kan! Voor DKO (deeltijds kunstonderwijs voor kinderen, tieners en volwassenen): Voor nieuwe leerlingen vanaf 1 juli, 14 uur en enkel online. Voor meer info: www.academiebk-aalst.be en klik door naar DKO - inschrijven Voor KSO (voltijds kunstonderwijs voor tieners van het 3de-6de middelbaar): Inschrijven kan enkel na digitale aanmelding en op afspraak: tel. 053 /72 39 65 Voor meer info: www.academiebk-aalst.be en klik door naar KSO - inschrijven Waar? Capucienenlaan 8, 9300 Aalst of via onze achteringang Nieuwbeekstraat 3 te Aalst (gezien de huidige wegeniswerken mogelijks noodzakelijk)

Wonderlust - Opendeurdag 2024

Op zaterdag 4 mei '24 stelt de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten, DKO en KSO, haar deuren van 9.00 uur tot 17.00 uur voor jou open.
Stap binnen in onze leslokalen en atelierruimtes via Capucienenlaan 8 of Nieuwbeekstraat 3, Aalst en LAAT JE VERWONDEREN dit jaar. 

Voor het Kunst Secundair Onderwijs (KSO) = tieners met lessen op weekbasis, zijn alle leerkrachten van de algemene basisvakken en de specifieke kunstvakken aanwezig vanaf de middag.
De ateliers Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) = kinderen vanaf 1ste leerjaar, tieners en volwassenen, zijn een hele dag aanwezig, ook sommige buitenateliers DKO verhuizen die dag voor 1 keertje naar de hoofdschool op de Capucienenlaan 8 te Aalst. Je kan iedereen aan het werk zien.

Kom ook genieten van een hapje en een drankje. Je proeft zo onze Academiesfeer! De bar zal openen om 11 uur. Koffie is reeds iets vroeger beschikbaar aan de bar.

KSO start die dag ook met digitaal inschrijven stap 1 van 2 voor het schooljaar 2024 - 2025 (via PC/GSM, vanaf 9.30 uur) aangezien de plaatsjes beperkt zijn in het dagonderwijs van maandag tem vrijdag.
Er zullen een aantal PC's aanwezig zijn op school, in de bib, voor mensen zonder toegang tot een PC/Internet.
Voor meer info hierover: zie onze website www.academiebk-aalst.be en kies "KSO - inschrijven"

Kriebelen je vingers die dag en wens je je in te schrijven in het DKO? Zij starten met inschrijven vanaf 1 juli '24 (online)
Huidige DKO leerlingen kunnen zich reeds herinschrijven vanaf 1 juni '24 (online)
Voor meer info hierover: zie onze website www.academiebk-aalst.be en kies "DKO - inschrijven"

Wens je meer info over onze school? Geef ons een seintje of kom eens langs.

BEZOEK MET GIDS AAN DE RODIN TENTOONSTELLING OP ZATERDAG 1 JUNI

BEZOEK MET GIDS AAN DE RODIN TENTOONSTELLING OP ZATERDAG 1 JUNI

AFSPRAAK: 12u aan de ingang van het BAM (balie)

PRIJS: 5 euro voor de gids (kaarten bij Philip op secretariaat)

(slechts 20 plaatsen beschikbaar)

INGANG TENTOONSTELLING: 12 euro (groepsprijs) of gratis met MUSEUMPAS

La Ducasse 2024 : 17u45 prosessie collegiale kerk naar de grote markt

 

Pedagogische Studiedag Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten KSO & DKO Aalst

Een digitale en downloadbare versie van de syllabus voor de pedagogische studiedag KSO & DKO Aalst

nl-190639.pdf

KUNSTWEDSTRIJD SPRINGPLANK

Op vrijdag 1 december, om 20 uur, opent in de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten (Capucienenlaan 8, Aalst) de groepstentoonstelling Springplank. Ook de drie winnaars van de gelijknamige kunstwedstrijd worden hier bekend gemaakt.
U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.

Waarover gaat de tentoonstelling?

In de gebouwen van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten aan de Capucienenlaan - vroeger een zwembad - kwam een jaar geleden een verloren gewaande springplank boven water. Als ode aan de oude functie van het gebouw, krijgt de springplank nu een centrale plaats in de school. Hoe de springplank een tweede leven kan krijgen? Daar verzonnen 37 kunstenaars en collectieven een passend antwoord op. Zij nemen allen deel aan de groepstentoonstelling die op 1 december officieel wordt geopend en vanaf 2 december tot 25 januari gratis te bezoeken is. 3 deelnemers winnen zelfs een fantastische prijs.

 

Praktisch

Groepstentoonstelling Springplank

Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten Aalst, Capucienenlaan 8, Aalst

Officiële opening: vrijdag 1 december, 20 uur

Tentoonstelling: 2 december 2023 tot 25 januari 2024, toegankelijk tijdens de openingsuren van de academie:


Di-vrij, 9 –20 uur

Ma en za, 9 – 15 uur

Gesloten tijdens de kerstvakantie

Toegang gratis

 

Expo Kunstwedstrijd De Springplank, in de gaanderij van de Academie - De tentoonstelling loopt tot 25 januari ’24:

  • Winnaar 1° prijs: Bart Van Schuylenberg, met project ‘Van springplank tot luifel’
  • Winnaar 2° prijs: Nico Goedgezelschap, met project ‘Jump’.7
  • Winnaar 3° prijs ex aequo: Cleo Van Nieuwenhove, met foto springplank/Vincent Lainé, met project ‘ De inductieve duikplank van Aalst’

Speciale vermeldingen:

  • Genomineerde 1: Luc Arijs met ‘De sprong’
  • Genomineerde 2: Mark Luyten met foto ‘Sprongplank’
  • Genomineerde 3: An Van Den Berghe met ‘Auqabells poseren’

Dylan Hermie is de winnaar van de DKO Prijs Valerius De Saedeleer 2022-2023!

Dylan Hermie (leerling DKO, Schilderkunst en voormalig leerling KSO)  is de winnaar van de Prijs Valerius De Saedeleer 2022-2023!

Uit het juryverslag: " Dylan creëert een eigen wereld van fantasievolle, kleurrijke figuren.

Trouw aan zichzelf in het bedenken van een lange reeks dierlijke wezens, slaagt Dylan erin om zijn werk schilderkundig te blijven verrijken. De eindeloze inspiratie van de kunstenaar wordt geen eindeloze herhaling. Opvallend is hoe de achtergrond van het werk meer en meer tot leven komt.

De DKO jury is heel nieuwsgierig en kijkt verwachtingsvol uit naar wat komen gaat!"

Proficiat Dylan!

Foto tentoonstelling NOX

De  leerlingen uit het deeltijds kunstatelier Fotokunst  stapten samen de nacht in. Het resultaat is te bezichtigen op de foto tentoonstelling NOX.

Hun leerkracht en fotograaf Lisa Van Damme hielp hen doorheen het proces van fotograferen, selecteren, printen,…
tot het kiezen van een bijhorende titel, het vormgeven van de affiche en het opbouwen van de expo.

De officiële opening van deze tentoonstelling op  vrijdag  17 december '21 kan echter niet doorgaan gezien de huidige covid-19 maatregelen.

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van de academie van 18 december 2021 tot en met 5 februari 2022 met uitzondering van de schoolvakanties.

We vragen de huidige Covid- maatregelen te respecteren en een mondmasker te dragen tijdens uw bezoek. Er is geen toegang tot de andere schoolgebouwen toegestaan.

Deelnemende fotografen: Anne Callens, Kaat Certyn, Ria Clinckspoor, Wim De Block, Albert De Donder, Beau De Graef,
Iwein De Keyzer, Sara De Rijck, Bart De Wandeleer, Laura Egerickx, Koen Fosselle, Naoki Matsumoto, Stefan Meert, Peter Mol,
Christopher Oyebanjo, Ewoud Schaerlaeken, Maurice Staels, An Van den Berghe, Mireille Van Dooren, Cleo Van Nieuwenhove, Thijs Vermeir.

Voor meer info: www.academiebk-aalst.be
tel 053 72 39 65
Locatie: Capucienenlaan 8, Aalst
www.instagram.com/fotokunst.academie.aalst
FB event: https://fb.me/e/30Olv0MGr

​UITBREIDING VAN HET KSO-AANBOD IN AALST

September 2021 start het KSO van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten met een volledig vernieuwd én uitgebreid studieaanbod.

Sinds de nieuwbouw in 2016 en een recente grondige renovatie van het oudste deel van de school steeg het leerlingenaantal voor het KSO al met 30%. In het kader van de modernisering van het secundair onderwijs in Vlaanderen kan nu ook het studieaanbod met een flinke opfrissing én uitbreiding starten.

Nieuw aanbod

In het domein Kunst en Creatie zullen leerlingen in het 3de middelbaar 4 opties hebben. De focust ligt op beeldende en architecturale enerzijds en een audiovisueel aanbod anderzijds. Voor elke mogelijkheid is er een optie Vorming met het oog op alle mogelijkheden in het hoger onderwijs, zowel hogeschool als universiteit. Daarnaast is er ook een optie Kunsten die leerlingen voorbereidt op vooral de bacheloropleidingen en de arbeidsmarkt.

De keuze tussen Vorming en Kunsten laat een bredere oriëntering op maat van het kennen en kunnen van de leerlingen toe. Wie graag nog een stevige basis theorie behoudt, zal zijn gading vinden in de Vorming. Wie net meer wil werken in het atelier, kan dat vanaf september in de opleidingen met Kunsten.

Het kunstonderwijs in Aalst maakt daarmee een aanzienlijke sprong en dicht daarmee de kloof met het aanbod in de dichtstbijzijnde KSO-scholen in Gent en Brussel.

De 4 richtingen op de Academie staan open voor alle jongeren uit de A-stroom van de eerste graad. Ook in het 4de en 5de middelbaar kan er nog gestart worden, vanuit een vooropleiding in het ASO of TSO.

De opendeurdag van de Academie werd creatief vervangen door een zeer inspirerende rondleiding via 360°-foto’s. Je vindt de info op de website, instagram en facebook: www.academiebk-aalst.be    

Inschrijven kan op afspraak van 30 juni tot 9 juli en vanaf 16 augustus, tussen 9u en 16u. Contact: 053 72 39 65 of stedelijkeacademiebeeldendekunsten.kso@aalst.be

Folder 3de jaar overzichten

Francesca Vanthielen op MOS bezoek (26/04/2021)

Vorig jaar organiseerde de academie een quiz ten voordele van de klimaatzaak. Deze vzw zet zich in voor het klimaat door actie te ondernemen tegen het kwakkelende Belgische klimaatbeleid. Inzet van de rechtszaak: België op zijn verantwoordelijkheid wijzen in de wereldwijde strijd tegen klimaatopwarming.

We verzamelden meer als 500 euro en dit bedrag werd gedoneerd aan de vzw. Als tegenprestatie kwam Francesca Vanthielen: actrice ( oa in 'Licht' een Belgisch-Nederlands-Duits-Deense film met regisseur Stijn Coninx, uitgebracht in 1998. De film is voornamelijk gemaakt voor een internationale markt met als titel When the Light Comes.) presentatrice en mede oprichtster van vzw de Klimaatzaak, een toespraak hierover houden bij ons op de Academie vandaag. Met dank aan Nele Van Hecke en het Mos team ABK voor de organisatie.
 

Meer info ://www.klimaatzaak.eu/nl

De Academie start op 1 september 2020 op in code geel

Alle lessen gaan in hun totaliteit op de Academie door zowel in het Deeltijds als in het Voltijds kunstonderwijs, we gaan van start op 1 september 2020 mét

-mondmasker

-circulatieplan

-handhygiëne

Tentoonstelling Middelbare Graad DKO Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten Aalst

De tentoonstelling loopt van 06/03/20 tot en met 25/05/20

In het DKO zijn alle lessen geschorst sinds 13/03/2020.

Sinds 2 en 8 juni kunnen in afspraak met de leerkracht, in eerste instantie leerlingen die afstuderen in de hogere en specialisatiegraad, en in de tweede instantie andere volwassen leerlingen, op afspraak naar de academie komen voor 1 - op - 1 begeleiding of om in het atelier te komen werken, conform het veiligheidsplan van de academie. 

Bestaande leerlingen kunnen zich tijdens de maand juni inschrijven en gebruik maken van hun voorrangsrecht, om zo zeker te zijn van hun plaats in het atelier volgend schooljaar. Nieuwe leerlingen kunnen zich inschrijven vanaf woensdag 1 juli op het secretariaat van de hoofdschool aan de Capucienenlaan. Meer praktische info op https://www.academiebk-aalst.be/dko/inschrijven.  

Evenementen zoals de opendeurdag en de proclamatie worden uitgesteld naar begin volgend schooljaar.

De toegankelijkheid van de tentoonstelling, vanaf 05/05/2020, zal bepaald worden (beperkt aantal bezoekers & respecteren van de veiligheidsmaatregelen). Het best komt men op afspraak.

 

Winnaar Prijs Valerius De Saedeleer '22-'23

Dylan creëert een eigen wereld van fantasievolle, kleurrijke figuren.
Trouw aan zichzelf in het bedenken van een lange reeks dierlijke wezens, slaagt Dylan erin om zijn werk schilderkundig te blijven verrijken. De eindeloze inspiratie van de kunstenaar wordt geen eindeloze herhaling. Opvallend is hoe de achtergrond van het werk meer en meer tot leven komt.
De jury is heel nieuwsgiering en kijkt verwachtingsvol uit naar wat komen gaat!

Schorsing DKO lessen vanaf 13/03/2020:

Schorsing DKO lessen

Schorsing van de lessen.

In het DKO zijn alle lessen sinds 13/03/2020 geschorst voor onbepaalde duur. De leerkrachten houden regelmatig contact met hun leerlingen om hen op afstand te blijven inspireren in hun artistieke ontwikkeling.

Enkele van de initiatieven vind u op ons 'virtueel aanbod', https://www.academiebk-aalst.be/dko/virtueel-aanbod.

Sinds 2 en 8 juni kunnen in afspraak met de leerkracht, in eerste instantie leerlingen die afstuderen in de hogere en specialisatiegraad, en in de tweede instantie andere volwassen leerlingen, op afspraak naar de academie komen voor 1 - op - 1 begeleiding of om in het atelier te komen werken, conform het veiligheidsplan van de academie. 

Bestaande leerlingen kunnen zich tijdens de maand juni inschrijven en gebruik maken van hun voorrangsrecht, om zo zeker te zijn van hun plaats in het atelier volgend schooljaar. Nieuwe leerlingen kunnen zich inschrijven vanaf woensdag 1 juli op het secretariaat van de hoofdschool aan de Capucienenlaan. Meer praktische info op https://www.academiebk-aalst.be/dko/inschrijven.  

Evenementen zoals de opendeurdag en de proclamatie worden uitgesteld naar begin volgend schooljaar.

De Stad Aalst volgt de situatie op de voet en stuurt bij waar nodig. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via www.aalst.be en de Facebookpagina van de stad. Wie vragen heeft, kan van 8 tot 18 uur bellen naar het noodnummer van de stad: 053 77 9300. Zaterdag 14 en zondag 15 maart kun je ook op dit telefoonnummer terecht.

Op de website www.info-coronavirus.be geeft de federale overheidsdienst volksgezondheid een antwoord op de meest gestelde vragen over het coronavirus. Je vindt er meer achtergrondinfo over het virus en hoe de Belgische overheid zich voorbereidt. Je kunt ook telefonisch contact opnemen via het gratis infonummer 0800 14 689.

Recyclette - Expo/veiling ten voordele van VZW De Verééniging.

Welkom op vrijdag 21/02/2020 om 20 uur op de veiling van Recyclette ten voordele van vzw de Verééniging.

We veilen alle gecreëerde werken van onze mede-collega’s in de Gaanderij van de Academie.

Affiches steeds te bekomen in de leraarskamer B-gebouw of alg.secretariaat.

Delen jullie de link op FB mee?

https://www.facebook.com/events/2198205647139928/

Andere beschikbare publicaties:

https://www.uitpasdender.be/agenda/e/tentoonstelling-en-veiling-recyclette/b3f49ae4-8353-4d89-82ff-e833c63055c5

https://www.academiebk-aalst.be/dko/tentoonstellingen-gaanderij

https://www.aalst.be/academie-voor-beeldende-kunsten/tentoonstelling-en-veiling-recyclette

Tot dan? Brengen jullie een +1 mee?

Cultuurquiz 1/2/2020 ten voordele van de Klimaatzaak

Wanneer? zaterdag 1 februari 2020 om 20u

Voor wie? Academianten en aanverwanten

Waar? Black box van de Academie voor Beeldende Kunsten

Hoe inschrijven? Per groep (max 4 personen) inschrijven, 20 euro per groepje, stuur een mail naar mail@nelevanhecke.be met vermelding van de naam van je groepje en het aantal deelnemers en stort het bedrag op
rekeningnummer van vzw de Verééniging BE61 0682 1331 1717   met vermelding “Inschrijving Quiz en de naam van je groepje”.

www.klimaatzaak.eu

https://www.facebook.com/events/1030457457315798/

 

Je inschrijving is pas definitief na betaling van het bedrag.

Stel dit niet te lang uit, want de plaatsen zijn beperkt. Inschrijven kan tot 25 januari.

Busreis zaterdag 18 januari '20 Den Haag / Louise Bourgeois / Anselm Kiefer

Op zaterdag 18 januarie '20 organiseren de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten en de Vereeniging een busreis naar Voorlinden te Den Haag om er de tentoonstelling van Louise Bourgeois en Anselm Kiefer te bezoeken.

Vertrek om 8u aan de academie, Capucienenlaan 8, 9300 Aalst. Terug rond 22.30u

Kaarten zijn te koop bij Stefaan Van der Haegen, Marijke Van der Elst en op het secretariaat aan €40 (busreis + ticket Rijksmuseum + lezing)
Exclusieve verkoop aan studenten en personeel van onze academie t.e.m. 12/10/19.
Minderjarigen dien begeleid te worden door een volwassene.

 

De lezing van Ann De Nys gaat door op dinsdag 14/01 (14.50u, 18.00u en 19.50u) en vrijdag 17/01 (18.00u en 19.50u)

Facultatief: Gemeentemuseum (€17,50 ter plaatse te betalen)
MONET : Tuinen Van Verbeelding

Uitnodiging Tentoonstelling Re-CYCLEing

Tentoonstelling ‘re-CYCLEing - Kunstimpressies uit Aalst en Zuid Afrika’.

Sinds 2012 heeft de Stad Aalst een stedenband met de Zuid-Afrikaanse stad Worcester. In het kader van deze internationale samenwerking komen er op 23 november 2019 drie leerkrachten van het kunstcentrum Hugo Naudé naar Aalst. Zij bouwen een tentoonstelling met werken van hun leerlingen  in de Oude Vismijn. De Academie voor Beeldende Kunsten vult de tentoonstelling  aan met werken van haar leerlingen uit het Kunst Secundair Onderwijs. De tentoonstelling loopt van 30 november tot 8 december 2019 en is te bezichtigen op zaterdag, zondag en woensdag van 13:00 tot 17:00 uur.

De Zuid-Afrikaanse en Aalsterse leerlingen werden geïnspireerd door het thema ‘re-CYCLEing’ of ‘recyclage’; Dit thema kadert in het jaarthema 2019-2020 ‘Kringen’ . Wat nu te zien is in verband met recylclage van kleine materialen, wordt in de loop van de komende maanden nog uitgebouwd tot een groot project i.v.m. het herbestemmen van fietsen. Hiervoor is er een samenwerking met Cimorné.

De expo in de Oude Vismijn in november en het vervolg in Cimorné begin 2020 geven aanleiding tot reflectie over materiaal dat herbruikt/ herbestemd kan worden, maar ook over onze mobiliteit en recyclage van gebruikte materialen. De leraren uit Worcester zijn, vaak eerder uit noodzaak, gedwongen om duurzaam te kiezen of oude materialen niet te snel af te danken. We kijken dus uit naar een interessante en inspirerende kruisbestuiving!

Geplande activiteiten in het kader van de tentoonstelling:

  • Creatieve workshop door de Zuid-Afrikaanse leerkrachten op woensdag 27 november in de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten, Capucienenlaan 8 te Aalst.. De workshop is voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Inschrijven kan via stedelijkeacademiebeeldendekunsten.kso@aalst.be Deelname is gratis; het aantal plaatsen is beperkt.

  • Openingsnocturne op vrijdag 29 november om 19:30 uur in de Oude Vismijn. Iedereen is welkom!

nl-130347.pdf

Nieuwe tentoonstelling: Tafelen

 

'Tafelen' is een architecturale tentoonstelling van het werk van het interieuratelier 'Studio Linja' uit Aalst.

Het team ‘Studio Linja’ bestaat uit Marc Supply, oud-leerkracht van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten, en de Finse interieurarchitecte/productontwerper Anneli Lahtua.

Samen met enkele leerkrachten hebben ze het interieur van de Gaanderij omgetoverd tot een sublieme, uitgepuurde tentoonstellingsruimte.

Directeur van het deeltijds Kunstonderwijs, Wouter Cornillie, zal deze tentoonstelling inleiden.

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tot 7 december 2019 tijdens de openingsuren van de Academie.

Van harte welkom op het openingsmoment op vrijdag 25 oktober 2019 om 20.30 uur in de Gaanderij van de Academie.

 

 

 

Rond de tafel plegen we overleg;

Problemen leggen we op tafel;

Aan tafel wordt er gegeten en gefeest!

“TAFELEN” krijgt vorm, de tafel staat in het huis,

het huis bepaalt zijn vorm.

De tafel is een onmisbaar object.

De tafel staat in de school.

 

Busreis 9 november '19 Rijksmuseum Amsterdam Rembrandt/Velazquez

Op zaterdag 9 november '19 organiseren de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten en de Vereeniging een busreis naar het Rijksmuseum te Amsterdam om er de tentoonstelling van Rembrandt en Velazquez te bezoeken.

Vertrek om 8u aan de academie, Capucienenlaan 8, 9300 Aalst. Terug rond 23u

Kaarten zijn te koop bij Stefaan Van der Haegen, Marijke Van der Elst en op het secretariaat aan €40 (busreis + ticket Rijksmuseum + lezing)
Exclusieve verkoop aan studenten en personeel van onze academie t.e.m. 12/10/19.
Minderjarigen dien begeleid te worden door een volwassene.

 

De lezing van Ann De Nys gaat door op dinsdag 5/11 (14.50u, 18.00u en 19.50u) en vrijdag 8/11 (18.00u en 19.50u)

Eindejaarstentoonstelling DKO/KSO Eindwerken + Winnaar Valerius De Saedeleerprijs 2019

Eindejaarstentoonstelling

De eindejaarstentoonstelling loopt van vrijdagavond 28/06/2019 tot 13/07/2019 en van 16/08/2018 tot zaterdag 30/09/2019 tijdens de openingsuren van de academie (opgelet afwijkende uren tijdens de zomermaanden, zie openingsuren hieronder). Alsook de winnaar van de Valerius De Saedeleerprijs 2019 hangt hierin tentoongesteld. Dit jaar won Deheer Jan D'Hauwe, uit het de Specialisatiegraad Schilderkunst DKO, deze prestigieuze prijs met één van zijn werken met afgebeelde wolken, zijnde een houtskooltekening.

 

Affiche Eindwerken

Kunsttentoonstelling "In 't passement' Traject atelier o.l.v. Maria Degrève tijdens Kunstoevers '19

Van harte welkom op de kunsttentoonstelling “In ’t passement” door de leerlingen van het Traject Atelier o.l.v. Maria Degrève van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten Aalst DKO te Netwerk Aalst.

De officiële opening  van deze tentoonstelling valt samen met de opening van het Kunstoevers – weekend op zaterdag 27 april 2019 om 13.00 uur, te Netwerk, Houtkaai 15 Aalst. Van harte welkom!

De tentoonstelling loopt van 27 april tot en met 5 mei 2019 in de gebouwen van Netwerk en is  elke dag te bezoeken van 11.00 uur  tot 17.00 uur,  behalve op maandag. En in het weekend tevens van 11.00 uur -17.00 uur.

In de pakhuizen van de voormalige Passementerie* textielfabriek, nu Netwerk Aalst, stellen de studenten van het Traject-atelier onder begeleiding van Maria Degrève hun werken tentoon. Ze bezetten tijdelijk de stapelhuizen met multidisciplinaire werken: fotografie, schilderkunst, tekeningen, textielwerken, collages, aquarellen, objecten, grafiek en installaties. De oorspronkelijke functie van het gebouw, het maken van versierde boordsels en flosjes, gaf aanleiding tot experimenten met weeftechnieken, werken met restanten kledij, aandacht voor warrelende minutieuze stofjes, collages met gemengde technieken en papieren weefsels met verscheidene tussenlagen.

Deelnemers: An Arnout, Anne Dierickx, Ann De Wilde, Annelies De Pelsemaeker, Greta Demey, Els De Clercq , Eric Vandevelde, Lily Lambrecht, Marc Quintelier, Marie Jeanne De Witte, Sandra Seghers en Werner Van Lierde.

Extra: Op  27/28 april en 4/5 mei zijn alle deelnemende leerlingen aanwezig en kan je een persoonlijke rondleiding bekomen.

Voor meer info over de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten kan je dat weekend terecht op de Capucienenlaan 8 voor de OPEN DEUR op zaterdag 4 mei van 9.00 uur – 17.00 uur. Voor meer info over de tentoonstelling tel. Netwerk Aalst op 053 70 97 73.

* Passementerie: boordsel, versierende omzoming, flosje, galon, koord

BINNENKORT OOK TE NETWERK AALST:

https://netwerkaalst.be/nl/dialogues-with-people-1

 

 

Emma Crombé (6VBK) - KSO wint Valerius De Saedeleerprijs 2018

Eindejaarstentoonstelling

De eindejaarstentoonstelling loopt van vrijdagavond 29/06/2018 tot 14/07/2018 en van 16/08/2018 tot zaterdag 29/09/2018 tijdens de openingsuren van de academie (opgelet afwijkende uren tijdens de zomermaanden, zie openingsuren hieronder). Alsook de winnaar van de Valerius De Saedeleerprijs 2018 hangt hierin tentoongesteld. Dit jaar won Mej. Emma Crombé, uit het 6de jaar Vrije Beeldende Kunsten KSO, deze prestigieuze prijs met één van haar schilderwerken.

Inschrijvingen

Voltijds kunstsecundair onderwijs (kunsthumaniora)

Van 2 juli t.e.m. 13 juli 2018 en van 16 augustus t.e.m. 31 augustus 2018: •Van maandag tot en met vrijdag van 9 uur tot 12 uur en van 13.30 uur tot 16 uur.

•woensdag van 9 uur tot 12 uur.

•Zaterdag na telefonische afspraak.

 

 

Academie Aalst
Academie Aalst
Academie Aalst
Academie Aalst
Academie Aalst
Academie Aalst

Leerling 5VBK, Laura Balanean wint goud!

Afgelopen weekend won Laura Balanean, leerling uit 5 Vrije Beeldende Kunsten, Academie BeeldendeKunst Aalst de gouden medaille in de categorie U19 tijdens het Belgisch kampioenschap kunstschaatsen.
Proficiat aan de Aalsterse Laura Balanean!

https://www.hln.be/…/liedekerkse-schaatsers-tonen-zich-ste…/

1000ste lid op de Facebookgroep van de Academie is bekend.

Het was één van onze KSO leerlingen. Proficiat Lieze!

Lisa Van Langenhove (leerlinge 6AVV) wint Valerius De Saedeleerprijs 2016

De eindwerken van de afstuderen leerlingen DKO en KSO zijn te bezoeken tijdens de zomermaanden in de Gaanderij van de Academie.