Projecten van leerlingen DKO

Tentoonstelling "SHAPED CANVAS & BLACK WATER" 21 mei tot 5 juni, NetwerkAalst, door Nico Goedgezelschap

nl-093526.pdf

Academie Aalst
Academie Aalst

Marleen Limbourg, schilderkunst: 'een oprit in een park in Gent'

Bijzonder project van een leerlinge aan de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten DKO, Aalst, optie Schilderkunst, 4° jaar, realisatie 30-11-2020.

Te bezichtigen: enkele maanden (einddatum nog onbekend).

 

Marleen Limbourg volgt al een vijftal jaar beeldend deeltijds kunstonderwijs aan onze Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten DKO te Aalst. Dit begon met twee jaren oriëntatie algemeen beeldende vorming. Daarna volgde ze Schilderkunst en combineerde ze dit met de kortlopende opleiding Beeldcultuur.

Zij is in het schildersatelier gekend als een heel leergierige en ondernemende leerling, die ook ontzettende veel opsteekt van het theorievak 'kunst- en cultuurfilosofie'. Deze rijke input doet haar fundamentele vragen stellen over beeld, kunst, media en de impact van kunst op de toeschouwer. Haar eerste project Sign for Art on the road in Gent illustreert dit treffend. Wij zijn dan ook bijzonder trots om haar project te mogen voorstellen.

Marleen brengt haar schilderkunst tastbaar in de publieke ruimte. Zij en haar team, dit keer een professioneel wegmarkeringsbedrijf, beschilderden een grote betonoppervlakte met wegmarkeringen, zoals deze van de openbare wegen, op ware grootte. Ze deden dit afgelopen week voor de eerste keer. Dat was in Gent, op de betonplaat van de afgebroken expohal nr 6, vlakbij het Kuipke en het Smak. De oprit is een heel geslaagde interventie geworden, daar vlakbij 'Port Napoleon'.

Wanneer we als toeschouwer langzaam over deze reusachtige wegmarkering bewegen, komen diverse werelden bijeen. We worden enerzijds mee geslingerd in het jachtige leven aan 120 km/u waarbij zoveel kan en moet. Maar anderzijds worden we er ook gewezen op onze nietigheid, op ons klein en langzaam leven. De denkbeeldige oprit in het park ligt erbij als een metafoor voor onze tijd. We worden het gewoon omringd te zijn door markeringen die ons (op) de weg willen leiden. De eenvoudige maar krachtige beschildering van Marleen Limbourg maakt ons bewust van het spanningsveld dat er is tussen het snelle leven, dat we niet willen missen en het vinden van de tijd en ruimte om even stil te worden en langzaam te kunnen zijn, dicht bij onszelf.

Marleen is op zoek naar andere publieke ruimtes om haar signature achter te laten. Het is misschien ook een goed idee om eens de omgeving van Aalst te verkennen, de stad van de stedelijke academie voor beeldende kunsten, waar zij nog met groot enthousiasme atelier-en theorielessen volgt. Wij, vanuit de academie, zullen haar daar in ieder geval verder toe stimuleren.