vak Kunst- en Cultuurfilosofie

Kunst- en Cultuurfilosofie

Zit u in het 2e of 3e jaar van een optie hogere (4e) graad (uitgezonderd Interieurontwerp) en u volgt Kunst- en Cultuurfilosofie als verplicht theorievak (2u/2 weken)

Een kunstwerk staat nooit los van (maatschappelijke) context, het is nooit ‘eenduidig’. Een beeld (schilderij, foto, film, sculptuur, ...) is complex, onderhevig aan (compositie)regels, symboliek, boodschappen, betekenissen, culturele codes.

Samen bekijken we in de les Beeldcultuur actief beelden alsof het visuele teksten zijn. Samen analyseren we het beeld en zijn gelaagdheden. We kijken, verwoorden, nemen de tijd om werken uit de kunstgeschiedenis en werken uit de actuele kunsten te bespreken.

 

We vullen dit aan met een kunstdocumentaire of een kunstenaarsbiografie die ons een breder kader schetst met aandacht voor de historische, maatschappelijke en culturele context.

 

Regelmatig (ongeveer 1 x per maand) bezoeken we tentoonstellingen en musea in binnenland en buitenland, van Westerse en niet-Westerse kunst, verschillende disciplines en verschillende stijlen, met een accent op hedendaagse kunst. De uitstappen worden meestal voorzien van een voorafgaande lezing.

 

dinsdag namiddag van 14.50u tot 16.30u

dinsdag avond van 18u tot 19.40u             
dinsdag avond van 19.50 tot 21.30u                     

vrijdag avond van 18u tot 19.40u