Tentoonstellingen

Expo afstudeerprojecten/eindejaarstentoonstelling '23 -'24

In de Gaanderij van onze Academie loopt vanaf 28/6/'24 de gratis 'Tentoonstelling jury-en eindwerken 2024 DKO en KSO'.

Je vindt de expo in onze Stedelijke Academie aan de Capucienenlaan 8, 9300 Aalst In de expo worden de artistiek beeldende werken tentoongesteld van de volwassen leerlingen die in het afgelopen schooljaar afgestudeerd zijn. Ook de werken van afstuderende leerlingen uit het Kunst Secundair onderwijs zullen te zien zijn. Daarnaast is het werk te zien van de winnaar van de DKO-prijs "Valerius De Saedeleer" en de KSO-prijs "De Primeur" (zie foto) gewonnen door Zehré Van Mulders (afdeling 6 Vrije Beeldende Kunsten, KSO).

Fotokunst, grafiekkunst, installatie- en beeldhouwkunst, schilderkunst, tekenkunst en keramisch werk worden getoond in zowel heel persoonlijke als technisch hoogstaande creaties.

Proficiat aan alle deelnemers en hun leerkrachten voor het tonen van een boeiende veelheid van beeldende kunst! Hier groeit kunst!

De tentoonstelling is ook te bezoeken tijdens de afwijkende openingsuren, vanaf vrijdagavond 28 juni tot eind september '24.

Van harte welkom op de opening van deze tentoonstelling op vrijdag 28 juni 2024, vanaf 17 uur.

Vergeet je UITPAS punt niet te sparen aan de hoofdingang van de Academie bij je bezoek.Openingsuren in de zomervakantie:

Vanaf 28 juni 2024: van dinsdag tot vrijdag: 14 uur tot 21 uur, op zaterdag: 9 uur tot 15 uur, maandag van 9 uur tot 16 uur.

Van 1 juli t.e.m. 13 juli 2024 : van dinsdag tot vrijdag van 10 uur tot 21u30, op zaterdag van 10 uur tot 15 uur, maandag van 9 uur tot 16 uur.

Van 19 augustus t.e.m. 31 augustus 2024 : van dinsdag tot vrijdag van 10 uur tot 21u30, op zaterdag van 10 uur tot 15 uur, maandag van 9 uur tot 16 uur.

Van 2 september t.e.m. 30 september 2024 :  van dinsdag tot vrijdag: 14 uur tot 21 uur, op zaterdag: 9 uur tot 15 uur, maandag van 9 uur tot 16 uur.

 Tussen 14 juli en 18 augustus is onze Academie volledig gesloten.
 

Inschrijven voor schooljaar 2024-2025 kan!

Voor DKO (deeltijds kunstonderwijs voor kinderen, tieners en volwassenen): Voor nieuwe leerlingen vanaf 1 juli, 14 uur en enkel online. Voor meer info: http://www.academiebk-aalst.be en klik door naar DKO - inschrijven

Voor KSO (voltijds kunstonderwijs voor tieners van het 3de-6de middelbaar): Inschrijven kan enkel na digitale inschrijving stap 1 van 2 én op afspraak: tel. 053 /72 39 65. Voor meer info: http://www.academiebk-aalst.be en klik door naar KSO - inschrijven

 

GROEPSTENTOONSTELLING: Springplank

Beste leerling, beste ouder,

Op vrijdag 1 december, om 20 uur, opent in de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten (Capucienenlaan 8, Aalst) de groepstentoonstelling Springplank. Ook de drie winnaars van de gelijknamige kunstwedstrijd worden hier bekend gemaakt.
U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.

Waarover gaat de tentoonstelling?

In de gebouwen van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten aan de Capucienenlaan - vroeger een zwembad - kwam een jaar geleden een verloren gewaande springplank boven water. Als ode aan de oude functie van het gebouw, krijgt de springplank nu een centrale plaats in de school. Hoe de springplank een tweede leven kan krijgen? Daar verzonnen 37 kunstenaars en collectieven een passend antwoord op. Zij nemen allen deel aan de groepstentoonstelling die op 1 december officieel wordt geopend en vanaf 2 december tot 25 januari gratis te bezoeken is. 3 deelnemers winnen zelfs een fantastische prijs.

Praktisch

Groepstentoonstelling Springplank

Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten Aalst, Capucienenlaan 8, Aalst

Officiële opening: vrijdag 1 december, 20 uur

Tentoonstelling: 2 december 2023 tot 25 januari 2024, toegankelijk tijdens de openingsuren van de academie:

 

Di-vrij, 9 –20 uur

Ma en za, 9 – 15 uur

Gesloten tijdens de kerstvakantie

Toegang gratis

Expo Kunstwedstrijd De Springplank, in de gaanderij van de Academie - De tentoonstelling loopt tot 25 januari ’24:

  • Winnaar 1° prijs: Bart Van Schuylenberg, met project ‘Van springplank tot luifel’
  • Winnaar 2° prijs: Nico Goedgezelschap, met project ‘Jump’.7
  • Winnaar 3° prijs ex aequo: Cleo Van Nieuwenhove, met foto springplank/Vincent Lainé, met project ‘ De inductieve duikplank van Aalst’

Speciale vermeldingen:

  • Genomineerde 1: Luc Arijs met ‘De sprong’
  • Genomineerde 2: Mark Luyten met foto ‘Sprongplank’
  • Genomineerde 3: An Van Den Berghe met ‘Auqabells poseren’

Deelnemers:

Tentoonstelling eindwerken 2022- 2023 (KSO & DKO )

In de Gaanderij van onze Academie loopt vanaf 29/6/'23 de gratis 'Tentoonstelling eindwerken 2023'.


Je vindt de expo in onze Stedelijke Academie aan de Capucienenlaan 8, 9300 Aalst (toegang voor bezoekers / gasten) of via de achterzijde van de school (gezien de huidige wegeniswerken aan de Capucienenlaan/N9) Nieuwbeekstraat 3, Aalst.

Op deze tentoonstelling worden de artistiek beeldende werken van de volwassen leerlingen die in het afgelopen schooljaar afgestudeerd zijn, tentoongesteld. Daarnaast is het werk te zien van de winnaar van de Valerius De Saedeleerprijs 2023 (Dylan Hermie, DKO, Schilderkunst) en De Primeur 2023 (Zias Roeland, KSO, 6VBK, zie foto). Ook de werken van afstuderende leerlingen uit het Kunst Secundair onderwijs (KSO)  zullen te zien zijn. De hoogstaande werken op de tentoonstelling variëren van fotokunst, grafiekkunst, installatie- en beeldhouwkunst, schilderkunst, tekenkunst en keramisch werk.

Proficiat aan alle deelnemers, hun leerkrachten voor het tonen van een mooie veelheid van beeldende kunst! Hier groeit kunst!

De tentoonstelling is te bezoeken tijdens de afwijkende openingsuren,  in de zomer:

Vanaf 29 juni 2023: van dinsdag tot vrijdag: 14 uur tot 21 uur, op zaterdag: 9 uur tot 15 uur, maandag van 9 uur tot 16 uur.

Van 1 juli tot 16 juli 2023 : van dinsdag tot vrijdag van 10 uur tot 19 uur, op zaterdag van 9 uur tot 15 uur, maandag van 9 uur tot 16 uur.

Van 16 augustus tot 31 augustus 2023 : van dinsdag tot vrijdag van 10 uur tot 19 uur, op zaterdag van 10 uur tot 15 uur, maandag van 9 uur tot 16 uur.

Van 1 september t.e.m. 30 september 2023 :  van dinsdag tot vrijdag: 14 uur tot 21 uur, op zaterdag: 9 uur tot 15 uur, maandag van 9 uur tot 16 uur.
 

We willen ook nog even informeren dat het komende schooljaar start als volgt:

DKO weekendlessen starten op vrijdag 1 september 2023

Lagere graad DKO en leerlingen van het KSO starten op vrijdag 1 september 2023

DKO weeklessen starten op dinsdag 5 september 2023

 

Tussen 17 juli en 15 augustus is onze Academie volledig gesloten.

Dylan Hermie is de winnaar van de DKO Prijs Valerius De Saedeleer 2022-2023!

Uit het juryverslag:

" Dylan creëert een eigen wereld van fantasievolle, kleurrijke figuren. (zie foto)

Trouw aan zichzelf in het bedenken van een lange reeks dierlijke wezens, slaagt Dylan erin om zijn werk schilderkundig te blijven verrijken. De eindeloze inspiratie van de kunstenaar wordt geen eindeloze herhaling. Opvallend is hoe de achtergrond van het werk meer en meer tot leven komt.

De DKO jury is heel nieuwsgierig en kijkt verwachtingsvol uit naar wat komen gaat!

"

Proficiat Dylan!

 

Tentoonstelling Cross-Over

Tentoonstelling jurywerken 2021-2022

Binnenkort loopt in de Gaanderij de gratis 'Tentoonstelling jurywerken 2022'. Je vindt de expo in onze Academie aan de Capucienenlaan 8, 9300 Aalst (toegang voor bezoekers / gasten). 

Hier/In de Gaanderij worden de artistiek beeldende werken van de volwassen leerlingen die in het afgelopen schooljaar afgestudeerd zijn, tentoongesteld. Daarnaast is het werk te zien van de winnaar van de Valerius De Saedeleerprijs 2021-2022. Naam volgt binnenkort :-)
De hoogstaande werken op de tentoonstelling variëren van fotokunst, grafiekkunst, installatie- en beeldhouwkunst, schilderkunst, tekenkunst en keramisch werk.

Proficiat aan alle deelnemers, hun leerkrachten voor het tonen van een mooie veelheid van beeldende kunst! Hier groeit kunst!

De tentoonstelling is te bezoeken tijdens de afwijkende openingsuren, vanaf 1 juli en eind september '22.

Tentoonstelling: Drakerij, een natuurhistorisch museum

Onze kinderateliers nodigen je van harte uit op hun langverwachte tentoonstelling.
De Gaanderij van de Academie wordt omgetoverd tot een DRAKERIJ!
Draken in alle soorten en vormen, kleuren en formaten wachten jullie op, RHOAAARRR!
Kom een kijkje nemen in ons 'natuurhistorisch museum' tijdens de opening op zaterdag 26 maart 2022 van 12u30 tot 15 uur.

Deze zeer kindvriendelijke tentoonstelling is gratis te bezoeken tot en met 14 mei 2022, van dinsdag tot en met vrijdag van 9 tot 21 uur, maandag en zaterdag van 9 tot 15uur. Opgelet: gesloten tijdens de paasvakantie.

Afspraak op de Capucienenlaan 8, Aalst.

Kom je graag als groep op bezoek, graag een tel. seintje op voorhand aub op het nummer 053 72 39 65 (kies DKO) of mail naar

Link naar Facebook event: https://fb.me/e/5aVmtUZ0L

Expo afstudeerprojecten '19-'20

Voor een generatie afgestudeerde leerlingen aan de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten DKO Aalst, hogere graad en specialisatiegraad van de schooljaren 2019-2020, organiseren de leerkrachten een overzichtstentoonstelling, in Netwerk Aalst, aan de Houtkaai 15.
De tentoonstelling is van 12 maart tot en met 27 maart gratis te bezoeken, steeds van donderdag tot en met zondag van 13 uur tot 18 uur.

Nu de coronamaskers kunnen vallen én we het publiek opnieuw welkom mogen heten, voorzien we voor deze tentoonstelling een feestelijke opening. Iedereen is er van harte welkom op zaterdag 12 maart, vanaf 13u, in het foyer van Netwerk Aalst.

Door de coronapandemie studeerden deze leerlingen af in bizarre omstandigheden. Plots werd omgeschakeld naar afstandsonderwijs en naar beperkte lesmomenten in kleinere groepen. Mondmaskers hielden ons op afstand van elkaar. Zowel voor de leerkrachten als voor de leerlingen waren dit zeer uitdagende jaren. Maar de kwaliteit van het werk bleef opmerkelijk bijzonder. De leerlingen getuigden van een grote veerkracht. Helaas konden deze mooie artistieke inspanningen tot op heden niet beloond worden met de jaarlijkse overzichtstentoonstelling op de academie. Het publiek kon het vele werk niet komen bewonderen.

Om deze reden kon de academie rekenen op Netwerk Aalst die ons tijd en ruimte biedt om onze leerlingen terug aan het publiek voor te stellen.

https://www.facebook.com/events/479024270493805  (’19-’20)

 

https://netwerkaalst.be/nl

Foto tentoonstelling NOX - verlengd!

De  leerlingen uit het deeltijds kunstatelier Fotokunst  stapten samen de nacht in. Het resultaat is te bezichtigen op de foto tentoonstelling NOX.

Hun leerkracht en fotograaf Lisa Van Damme hielp hen doorheen het proces van fotograferen, selecteren, printen,…
tot het kiezen van een bijhorende titel, het vormgeven van de affiche en het opbouwen van de expo.

De officiële opening van deze tentoonstelling op  vrijdag  17 december '21 kan echter niet doorgaan gezien de huidige covid-19 maatregelen.

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van de academie van 18 december 2021 tot en met !26 februari 2022! met uitzondering van de schoolvakanties en de periode tussen 10 en 31 januari.

We vragen de huidige Covid- maatregelen te respecteren en een mondmasker te dragen tijdens uw bezoek. Er is geen toegang tot de andere schoolgebouwen toegestaan.

Deelnemende fotografen: Anne Callens, Kaat Certyn, Ria Clinckspoor, Wim De Block, Albert De Donder, Beau De Graef,
Iwein De Keyzer, Sara De Rijck, Bart De Wandeleer, Laura Egerickx, Koen Fosselle, Naoki Matsumoto, Stefan Meert, Peter Mol,
Christopher Oyebanjo, Ewoud Schaerlaeken, Maurice Staels, An Van den Berghe, Mireille Van Dooren, Cleo Van Nieuwenhove, Thijs Vermeir.

Voor meer info: www.academiebk-aalst.be
tel 053 72 39 65
Locatie: Capucienenlaan 8, Aalst
www.instagram.com/fotokunst.academie.aalst
FB event: https://fb.me/e/30Olv0MGr

Tentoonstelling: De Middelbare Graad stelt tentoon:"

In het DKO zijn alle lessen sinds 13/03/2020 geschorst voor onbepaalde duur. De leerkrachten houden regelmatig contact met hun leerlingen om hen op afstand te blijven inspireren in hun artistieke ontwikkeling. Enkele van de initiatieven vind u op ons 'virtueel aanbod', https://www.academiebk-aalst.be/dko/virtueel-aanbod.

Evenementen zoals de opendeurdag en de proclamatie worden uitgesteld naar begin volgend schooljaar.

Van harte welkom op de tentoonstelling  5767 van de leerlingen van het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO), middelbare graad jongeren én volwassenen;
Architecturale Vorming, Beeldende Vorming en Digitaal Beeldende  Vorming. 

Welkom op de officiële opening van deze tentoonstelling op vrijdag 6 maart 2020 in de Gaanderij van de Academie vanaf 20.30 uur. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van de Academie tot 25 april 2020. Ook groepen zijn welkom.

5767 staat voor het kleur groen. De tentoonstelling van de drie opleidingen heeft als thema’s natuur, kunst en recyclage. In de opleidingen ontdek je vorm, perspectief, kleur en compositie, maak je kennis met allerlei materialen en technieken en kan je er naar eigen thema’s zowel vlakmatig als ruimtelijk werken. 

Beeldende vorming en digitaal beeldende vorming bieden een brede initiatie in de wereld van de kunst. Ze zijn eveneens een stimulans in de algemene ontwikkeling van ieders artistieke persoonlijkheid. Digitaal Beeldende Vorming schenkt uiteraard veel aandacht aan diverse digitale media en animatie.
In Architecturale Vorming verwerf je spelenderwijs ruimtelijk inzicht, leer je construeren, maquettes bouwen, omgaan met tekeninstrumenten, schetsen, opmeten en ontwerpen vanuit zelfgekozen programma’s en thema’s. 

In deze boeiende tentoonstelling kun je de vele verbanden zien tussen natuur beeldende kunsten, architectuur en recyclage.

Tentoonstelling en veiling RECYCLETTE

Vanaf begin januari '20 worden de eerste fiets-recycle projecten in de Gaanderij van de Academie opgesteld. De opstelling zal wekelijks uitgroeien tot de feitelijke Recyclette tentoonstelling.
Dit project sluit mooi aan in het rijtje van vorige recycle-edities, denk maar aan de vogelhuisjes en het stoelenproject van een paar jaar geleden.
Elke leerkracht is, in zijn/haar discipline, aan de slag gegaan met fietswrakken en fietsonderdelen. Sommigen hebben dit samen gedaan met de leerlingen uit hun atelier. Hierdoor ontstaat er een bonte verzameling aan kunstvormen zoals collages, schilderijen, foto's, assemblages, enz.

Kom en ontdek deze pareltjes, week na week.

Deze expo 'in progress' wordt feestelijk afgesloten met een veiling op vrijdag 21 februari 2020 om 20.00 uur in de Gaanderij van de Academie.
Veilingmeester Gert Ruyssinck en zijn assistente Nele Van Hecke zorgen voor het afhameren van de Recyclette-kunstwerken. De opbrengst van Recyclette gaat naar een klimaatbewuste actie, hier bij ons op de Academie. VZW De Verééniging zal zorgen voor de uitvoering van dit project. "Meer (groen) nieuws hierover volgt later", aldus Jo De Backer. De bezieler van dit project.

Met dank aan De Fietserij en Cimorné voor deze samenwerking mogelijk te maken. Iedereen van harte welkom op 21 februari om 20.00 uur in de Gaanderij van de Academie voor de veiling.

Let's UPCYCLE & RECYCLETTE!

KALENDER GAANDERIJ 2020-2021:

Binnenkort publiceren we de kalender voor de Gaanderij voor dit schooljaar 2020-2021. 

Net gemist: Uitnodiging Tentoonstelling Re-CYCLEing

Tentoonstelling ‘re-CYCLEing - Kunstimpressies uit Aalst en Zuid Afrika’.

Sinds 2012 heeft de Stad Aalst een stedenband met de Zuid-Afrikaanse stad Worcester. In het kader van deze internationale samenwerking komen er op 23 november 2019 drie leerkrachten van het kunstcentrum Hugo Naudé naar Aalst. Zij bouwen een tentoonstelling met werken van hun leerlingen  in de Oude Vismijn. De Academie voor Beeldende Kunsten vult de tentoonstelling  aan met werken van haar leerlingen uit het Kunst Secundair Onderwijs. De tentoonstelling loopt van 30 november tot 8 december 2019 en is te bezichtigen op zaterdag, zondag en woensdag van 13:00 tot 17:00 uur.

De Zuid-Afrikaanse en Aalsterse leerlingen werden geïnspireerd door het thema ‘re-CYCLEing’ of ‘recyclage’; Dit thema kadert in het jaarthema 2019-2020 ‘Kringen’ . Wat nu te zien is in verband met recylclage van kleine materialen, wordt in de loop van de komende maanden nog uitgebouwd tot een groot project i.v.m. het herbestemmen van fietsen. Hiervoor is er een samenwerking met Cimorné.

De expo in de Oude Vismijn in november en het vervolg in Cimorné begin 2020 geven aanleiding tot reflectie over materiaal dat herbruikt/ herbestemd kan worden, maar ook over onze mobiliteit en recyclage van gebruikte materialen. De leraren uit Worcester zijn, vaak eerder uit noodzaak, gedwongen om duurzaam te kiezen of oude materialen niet te snel af te danken. We kijken dus uit naar een interessante en inspirerende kruisbestuiving!

Geplande activiteiten in het kader van de tentoonstelling:

  • Creatieve workshop door de Zuid-Afrikaanse leerkrachten op woensdag 27 november in de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten, Capucienenlaan 8 te Aalst.. De workshop is voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Inschrijven kan via stedelijkeacademiebeeldendekunsten.kso@aalst.be Deelname is gratis; het aantal plaatsen is beperkt.

  • Openingsnocturne op vrijdag 29 november om 19:30 uur in de Oude Vismijn. Iedereen is welkom!

nl-130205.pdf

Net gemist: Tentoonstelling: Tafelenen

 

'Tafelen' is een architecturale tentoonstelling van het werk van het interieuratelier 'Studio Linja' uit Aalst.

Het team ‘Studio Linja’ bestaat uit Marc Supply, oud-leerkracht van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten, en de Finse interieurarchitecte/productontwerper Anneli Lahtua.

Samen met enkele leerkrachten hebben ze het interieur van de Gaanderij omgetoverd tot een sublieme, uitgepuurde tentoonstellingsruimte.

Directeur van het deeltijds Kunstonderwijs, Wouter Cornillie, zal deze tentoonstelling inleiden.

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tot 7 december 2019 tijdens de openingsuren van de Academie.

Van harte welkom op het openingsmoment op vrijdag 25 oktober 2019 om 20.30 uur in de Gaanderij van de Academie.

 

 

 

Rond de tafel plegen we overleg;

Problemen leggen we op tafel;

Aan tafel wordt er gegeten en gefeest!

“TAFELEN” krijgt vorm, de tafel staat in het huis,

het huis bepaalt zijn vorm.

De tafel is een onmisbaar object.

De tafel staat in de school.

 

Net gemist: Eindejaarstentoonstelling 2019+ Winnaar Valerius De Saedeleerprijs 2019 -> Jan D'Hauwe

De eindejaarstentoonstelling + de winnaar van de Valerius De Saedeleerprijs: Deheer Jan D'Hauwe (specialisatiegraad Schilderkunst, DKO) van de leerlingen DKO/KSO is te bezoeken  in de Gaanderij van de Academie van 28 juni tot en met zaterdag 13 juli 2019 en van 19 augustus 2019 tijdens de openingsuren van de school:

van vrijdag 1 juli 2019 tot en met vrijdag  15 juli 2019 en vanaf 19  augustus 2019 tot eind september:

van dinsdag tot en met vrijdag van 9 uur tot 12 uur en van 13.30 uur tot 19 uur. Maandag tot 16 uur.

woensdag van 9 uur tot 19 uur (gesloten tussen 12 uur en 13 uur)

zaterdag van 9 uur tot 15 uur

 

Van 1 september tot en met 30 september 2019:

dinsdag tot en met vrijdag van 9 uur tot 21 uur, maandag van 9 uur tot 17 uur

zaterdag van 9 uur tot 15 uur

                                 

affiche Eindejaarstentoonstelling

Net gemist: Kinderkunsttentoonstelling: JOEPIE, 't is FOOR... (Dag van het DKO)

Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs op 23/02/2019:


TIJD voor KUNST en Aalst doet mee!

Op 23 februari 2019 is het feest, feest voor de 170 academies in Vlaanderen! Dit jaar gaan de academies aan de slag met het thema ‘TIJD voor KUNST’. Ook de Aalsterse Academies doen mee.

Deeltijds kunstonderwijs


Al jaren genieten honderdduizenden over heel Vlaanderen van het deeltijds kunstonderwijs. Ze tonen hun interesse in kunst, willen graag bezig zijn met beeld, muziek, woord of dans. Een academie voor deeltijds kunstonderwijs gaf en geeft je de kans om te proeven van de kunstvorm die jou het best ligt. In het kader van de dag van het deeltijds kunstonderwijs zetten ook de Aalsterse Academies hun werking in de kijker.

Academie voor Beeldende Kunsten: Joepie! ’t Is FOOR!
Met meer dan 500 kinderen van 6 tot 12 jaar wordt er momenteel gewerkt aan de bijna grootste kermis van Aalst en omstreken! Elk atelier bouwt mee aan een eigenzinnig foorkraam: tekenen, schilderen, 3D-figuren maken, uitvinden, bricoleren. We laten onze verbeelding de vrije loop. Instappen allemaal! Ohlalalaa! Zijn jullie klaar???

De kinderateliers nodigen je van harte uit op hun grote tentoonstelling. Kom kijken, mikken en winnen tijdens de opening op zaterdag 23 februari 2019 in de Gaanderij van de Academie voor Beeldende Kunsten. Receptie van 12.40 tot 14 uur. De foor is nog te bezoeken tot en met vrijdag 29 maart 2019 tijdens de openingsuren, van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 21 uur en op zaterdag van 10 tot 15 uur.

Kinderateliers Aalst, Academie voor Beeldende Kunsten, Capucienenlaan 8, 9300 Aalst.
Volg ons op Facebook ‘Kinderateliers Aalst’ .https://www.facebook.com/KinderatelierAcademieAalst/

Academie voor Podiumkunsten: Joepie! ’t Is FEEST!


De Academie voor Podiumkunsten heet je van harte welkom in Utopia. Van maandag 18 februari tot zaterdag 23 februari 2019 gooit Utopia zijn deuren open en laten onze leerlingen hun talenten zien. Dansers gooien de benen los, woordkunstenaars slaan de mooiste woorden rond je oren en muzikanten raken je gevoeligste snaar.

Kom luisteren, ervaren, meedoen, ontdekken, genieten. Onze leerlingen verwachten je op één van de vele toonmomenten. Feestgevoel gegarandeerd!

Meer informatie vind je via de facebookpagina Academie voor Podiumkunsten Aalst (www.facebook.com/academiepodiumkunstenaalst).

Net gemist: Open Deurdag zaterdag 4 mei'19 (09-17 uur)

OPENDEUR 2020: zaterdag 9 mei 2020

UITNODIGING: OPEN DEUR

Op zaterdag 4 mei stellen de Stedelijke Academies voor Beeldende Kunsten, DKO en KSO, haar deuren van 9.00 uur tot 17.00 uur voor jou open.
We werken dit jaar naar het thema KRINGEN. Hierbij komen verschillende onderwerpen aan bod, die leerkrachten hun verbindingen en kringloop tonen.

Bezoek op 4 mei ook onze nieuwe gebouwen als grote uitbreiding van de Academie aan de Capucienenlaan 8 te Aalst. De tweede ingang vind je in de Nieuwbeekstraat 3.
Samen met onze studenten verken je met alle bezoekers wat beeldende kunst kan zijn. Iedereen kan komen kijken en voelen met handen-vingertoppen-oren-je hart en ziel.
Voor alle kinderen zijn leuke, creatieve activiteiten voorzien.
Na alle inspanningen kan iedereen genieten van een hapje en een drankje. Je proeft zo meteen de Academiesfeer!
De tentoonstelling is de hele maand mei te bezichtigen. Meer informatie over de opleidingen en de inschrijvingen zijn ofwel te bekomen op onze website, via mail of telefoon, of in een persoonlijk gesprek op de academie.

We heten je van harte welkom!

Iedereen kan KUNST!

•              Vanaf je 6 jaar kan je je laten inschrijven in de Kinderateliers voor 2 lestijden per week (1.40 uur), 6 jaar lang. In deze ateliers staat je fantasie centraal en kan je die kwijt in tal van speelse vormen en kleuren in klei, verf, papier en allerlei andere materialen.

•              Eens je 12 bent kan je kiezen voor Beeldende vorming, Architecturale vorming of Digitaal Beeldende vorming, dit voor 4 lestijden (3.30 uur) per week, 6 jaar lang.

•              Op het ogenblik dat je 18 jaar bent staat het hele gamma van namiddag- avond- en weekendlessen voor volwassenen  open.
De specifieke opleidingen lopen standaard 5 + 2 jaar aan 8 lestijdens per week. Een eerder theoretische kunstopleiding van 2 lestijden per week, voor 3 jaar kan ook.
 

In de namiddag, ’s avonds of in het weekend: altijd creatief actief.

Ben je +18 jaar en nieuw aan de Academie? Dan volg je best het initiatieatelier van 2 jaar, aan 4 lestijden per week, in de opleiding Beeldende Vorming +18. Hier leer je de basis van kleur, perspectief en volume, in 2D én ook een basis van 3D.
Wie echter al een artistieke en technische vooropleiding heeft gevolgd, kan meteen een specifieke kunstopleiding kiezen zoals Installatie en Beeldhouwkunst, Fotokunst, Grafiekkunst, Interieurontwerp, Keramiek, Tekenkunst, Levend model of Schilderkunst. Dit kan zowel op dinsdag-en donderdagnamiddag, ‘s avonds van dinsdag tot vrijdag of in het weekend, op vrijdagavond en zaterdagmorgen. Deze opleidingen duren 5 + 2 jaar aan 8 lestijden per week. Grafiekkunst en Keramiek dagatelier kan voor 10 + 2 jaar aan 4 lestijden per week.
Nieuw opties: Wie al één van deze opleidingen met succes heeft gevolgd kan zich inschrijven voor een vervolgopleiding Projectatelier Schilderkunst of Projectatelier Tekenkunst.
Voor wie zich eerder op een theoretische manier wilt verdiepen in de Beeldende Kunst, kan sinds dit jaar de opleiding Beeldcultuur van 3 jaar volgen aan 2 lestijden per week. Combinaties van opleidingen behoren uiteraard ook tot de mogelijkheden. Hiervoor hoeft u niets bij te betalen.

Meer info vind je op www.academiebk-aalst.be/dko.

Kunstsecundair onderwijs, een volwaardige keuze.

Kunstsecundair onderwijs  is één van de studiemogelijkheden vanaf het derde jaar, ook wel tweede graad genoemd, om je diploma secundair te behalen.

Je krijgt het basisprogramma van algemene vakken zoals taalvakken, wiskunde, wetenschapsvakken, geschiedenis en natuurlijk ook kunstgeschiedenis. Hiermee blijven alle kansen open voor het hoger onderwijs. Met 12 à 16 uur kunstvakken per week is je programma compleet.

Voor de richtingen Audiovisuele Vorming en Toegepaste Beeldende Kunsten zijn de klasgroepen maximaal 16 leerlingen groot. Dit houdt het pedagogisch comfort voor iedereen hoog. De inschrijvingen verlopen volgens de chronologie van de aanmelding vanaf 4 mei 2019.

4 afstudeerrichtingen in het Kunst secundair onderwijs (KSO):

Vanaf jouw eerste schooldag aan onze Academie, in het derde secundair, kan je kiezen voor de richting Audiovisuele Vorming of voor Beeldende en Architecturale Kunsten. Overal krijg je in de kunstvakken een brede basis mee. Naderhand komen specifieke technieken aan bod.

Bij aanvang van het 5de secundair zijn extra keuzemogelijkheden. Naast de richting Audiovisuele Vorming kan je ook instromen in de richtingen Vrije Beeldende Kunst, Toegepaste Beeldende Kunst of Architecturale en Binnenhuiskunst.

Ontdek de vele studiemogelijkheden!

Dit kan op www.academiebk-aalst.be.

Inschrijven:

Voor DKO:  Van 2 juni t.e.m. 13 juli 2019 en van 13 augustus t.e.m. 31 augustus 2019:  van dinsdag tot vrijdag: 10 uur tot 19 uur, op zaterdag: 9 uur tot 15 uur.
Van 3 september t.e.m. 28 september 2019:  van dinsdag tot vrijdag: 14 uur tot 21 uur, op zaterdag: 9 uur tot 15 uur.

Voor KSO:  Van 1 juni t.e.m. 10 juli 2019 en van 19 augustus t.e.m. 31 augustus 2019:  van dinsdag tot vrijdag: 9 uur tot 16 uur en woensdag tot 12 uur. Op zaterdag: enkel op afspraak.

Net gemist: Tentoonstelling Marleen Meert (Grafiekkunst)

De tentoonstelling 'Marleen Meert' is een overzichtstentoonstelling van haar werk gemaakt in het atelier Grafiekkunst.
Marleen Meert is oud-studente van zowel het KSO als het DKO aan onze Academie. Zij studeerde af in de Hogere Graad Grafiekkunst met een schitterende jury beoordeling in juni 2016. Toen al werd het idee geopperd voor een tentoonstelling in De Gaanderij te organiseren. Een paar maanden later overleed zij echter.
Oud-directeur Marc Vonck zal deze tentoonstelling inleiden.Van harte welkom op het openingsmoment op vrijdag 7 december 2018 om 20.30 uur. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen in de Gaanderij van de Academie tot 26 januari 2019.

Openingsmoment:

Grafisch werk van Marleen Meert in de Gaanderij van de ABK Aalst

                                                                 “Ik ga maar ik ben” *

Ik herinner mij Marleen als een stille en teruggetrokken leerlinge aan het Kunstsecundair van deze Academie, waar ongetwijfeld de kiemen gelegd zijn voor haar later kunstenaarschap. Marleen studeert verder in het hoger kunstonderwijs aan de Academie van Antwerpen grafisch Ontwerp en werkt als illustrator en ontwerper onder meer voor Unicef. In 2009 keert Marleen terug naar haar oude Academie om er Grafiekkunst te volgen bij Marijke van der Elst (Marijke is verantwoordelijk voor de selectie van de werken en de opbouw van de tentoonstelling).

Marleen blijkt uitzonderlijk gemotiveerd. Haar ongebreidelde werklust levert een enorme productie op. Deze tentoonstelling is als het ware maar het topje van de ijsberg. Thuis is ze druk bezig met het (be)tekenen van de drukvormen. In het atelier van Marijke houdt zij zich bezig met afdrukken. Zij experimenteert met inkten en is bijzonder geïntrigeerd door de niet-kleur zwart, een fascinatie die  wel meer kunstenaars hebben. Men denke aan het werk van Armando of aan Malevich die met “Zwart vierkant”, naar hij zelf zegt, “het gelaat van God” had afgebeeld. In “De stilte van het licht” wijdt Joost Zwagerman daar een mooie passage aan: “...”De mens heeft een leegte in zich waar God  precies in past”, schreef Meister Eckhart. Zes eeuwen later wilde Malevich tonen hoe die leegte in de mens er uitziet: als een zwart vierkant.”

Aanvankelijk maakt Marleen kleine illustratieve werkjes met de droge naald-techniek, rechtstreeks krassen makend in de plaat met etsnaald, schuurpapier of staalborstel, steeds met het effect voor ogen van een fluwelige lijn doordat de bramen de inkt vasthouden. Zij breidt haar technisch arsenaal uit met enkele collografische technieken: met behulp van lijm wordt een tekening of compositie op de drukvorm aangebracht. Binnen het gamma van collografische technieken gebruikt Marleen gesso en carborundum. Gesso is acryl met krijtkorreltjes. Hoe grover de korrel, hoe dikker de inktlaag, hoe donkerder de toon. Om een zo donker mogelijke toon te verkrijgen legt Marleen meestal 2 gessolagen over elkaar. Carborundum is haar lievelingtechniek: het schilderen, stempelen of spatten met acrylvernis om vervolgens carborundumpoeder te strooien in de nog natte vernis. Carborundum is siliciumcarbide, zoals je dat aantreft op schuurpapier. Ook hier geldt: hoe grover de korrel, hoe dikker de inktlaag, hoe donkerder de toon.

In 2014 verneemt Marleen dat zij ongeneeslijk ziek is, dat zij niet lang meer te gaan heeft. Toch schrijft zij zich nog in voor het academiejaar 2015-2016, in het besef dat zij het einde van het academiejaar niet zal halen. Maar naar mate het jaar vordert, ontstaat de hoop om toch nog af te studeren, om haar werk voor te leggen aan een externe jury. Die hoop wordt werkelijkheid.

De jury is lovend over haar werk en suggereert om een solotentoonstelling te brengen in de galerij van de academie. Met die grote wilskracht die haar eigen is, komt Marleen eind juni naar de proclamatie. Enkele maanden later, in oktober 2016 overlijdt Marleen op 54-jarige leeftijd.

Marleen heeft geen gemakkelijk leven gehad. Een leven met te veel tegenslag, ontgoocheling, verdriet en eenzaamheid. Het verklaart de somberte in veel van haar werken. Met grote verbetenheid klampt Marleen zich vast aan haar kunst. Het is een intellectueel gefundeerd kunstenaarschap, zoekend naar zielsverwanten en lotgenoten in de artistieke wereld. Zo voelt Marleen zich verwant met de getormenteerde Eva Hesse, over wie zij een studie maakt in het kader van de cursus Kunstgeschiedenis.

Dankzij de kunst is het besef dat er geen oplossing bestaat voor de grote dissonant van het leven gemakkelijker te aanvaarden. Een dissonant die ongemeen scherp klinkt bij wie het lot genadeloos en herhaaldelijk toeslaat, maar die tegelijk voor veel kunstenaars een bron van kracht en sterkte is. “Het leven is absoluut absurd” leest men herhaaldelijk in de geschriften van een niettemin gedreven kunstenares als Eva Hesse. Nietzsche was reeds een eeuw eerder tot dit besluit gekomen. In “De Geboorte van de Tragedie” schrijft hij: “... want enkel als esthetisch fenomeen is het bestaan en de wereld voor eeuwig gerechtvaardigd.”

Het werk van Marleen evolueert van figuratief naar abstract. Etnische motieven, boomsilhouetten en een vorm van écriture automatique maken uiteindelijk plaats voor “abstracte” beelden (het zou correcter zijn om te spreken over “concrete” beelden: elke figuratie is abstract, maar waar het om gaat is dat men à la Mondrian op zoek gaat naar de wetmatigheden binnen de begrenzingen van canvas of drukvorm, zonder de buitenwereld nog maar één enkele blik te gunnen). De carborundumdrukken in Pruisisch blauw zijn voor mij een eerste hoogtepunt in het oeuvre van Marleen: ondanks de “concrete” werkwijze ontsnapt men nauwelijks aan de verleiding om deze werken te interpreteren als mysterieuze landschappen, gehuld in nevelen en mist. Niets mis met dergelijke interpretaties, al is dat nooit zo bedoeld door de kunstenares. Maar het zegt wel veel over de artistieke kwaliteit van deze drukken, die de start zijn van een laatste ontwikkeling in het werk van Marleen, eindigend in een ware apotheose: een reeks van drukken met droge naald, composities in subtiele kleuren opgebouwd uit 5 à 6 verschillende lagen. Het lijkt alsof de duisternis van weleer plaats maakt voor de zon die doorbreekt. Werken, die mij een zeer aangenaam warm gevoel geven en ik ben er van overtuigd dat dit voor Marleen ook zo zal geweest zijn.

Deze tentoonstelling is een passend eerbetoon aan een moedige vrouw en kunstenares. Marleen is niet meer en toch is zij alom tegenwoordig. Zij heeft voor eens en voor altijd haar ziel gelegd in elk van deze werken. Grootser kan een nalatenschap niet zijn.

Marc Vonck

7 december 2018

* “Ik ga maar ben” is de titel van een dichtbundel uit 1972 van J.C. Van Schagen.