Tentoonstellingen Gaanderij

Tentoonstelling "Iedereen is van de wereld"

De jaarlijkse thematentoonstelling van onze 30 kinderateliers is zonder twijfel dé parel van de ABK Aalst. Telkens weer is deze tentoonstelling, waarmee wij de Dag ven het DKO invullen, een hoogtepunt van creativiteit en verbeeldingskracht en dit jaar is het niet anders : een eigenzinnige interpretatie van “Iedereen is van de wereld” van Thé Lau brengt ons naar een alternatieve “surreële” wereld van fantastische landen, reizend van Kinetikos naar Quetzaland, van Nippon naar Oschlemmeradzja, van het ene kunststromenland naar het andere…

Tentoonstelling "441 Kg"

Tentoonstelling in de Gaanderij van de Academie voor Beeldende Kunsten

Opening tentoonstelling : 16 december om 20:00 uur

Van 17 december tot 04 februari

-Fen De Winter
-Isa De Wispelaere
-Liesbeth Feys
-Lieve Simoens
-Laura Van Biervliet
-Lotte Van De Walle
-Lukas Verstraete

Tentoonstelling KOPWEEROP tekeningen van Johan "Gust" Guns

Roland Topor zei ooit het volgende : “Schrijven of tekenen. Het zijn alle twee zeer verschillende uitingen van vrijheid. In het schrijven probeer je een vrijheid te vinden via een taal die al zijn eigen codes heeft. Woorden vind je niet echt uit, anders wordt je onleesbaar… Bij het tekenen maak je absoluut je eigen regels. Het is meer elementair, en daarom meer bevredigend. Mensen zouden het meer moeten doen, ze doen te weinig dingen die zo maar plezier opleveren. We moeten ons lichaam laten spreken en, in samenhang daarmee onze geest. Elke mogelijkheid tot spelen met de werkelijkheid, met de verbeelding moet aangegrepen worden. Dat geeft lucht, dat geeft euforie, dat geeft geluk.”Als dit waar is, dan moet Gust wel een gelukkig man zijn, want hij is als het ware al tekenend geboren. Ik weet uit goed ingelichte bron dat geen enkele van z’n  schoolboeken zonder tekeningen is gebleven. Dit tekenen als “a way of live” in combinatie met een behoorlijke portie talent heeft geleid tot wat wij hier vandaag zien : werken die vormelijk en inhoudelijk een grote beheersing en gevoeligheid tonen, gebracht in een coherente samenhang. Het gaat soms om miniatuurtjes, minutieus getekend,  maar, net zoals een minuscuul beeldhouwwerkje een monumentaal karakter kan hebben, zo hebben deze tekeningen, ondanks hun bescheiden formaat, een grote emotionele lading. Ook wanneer Gust de grovere schilderborstel hanteert, blijven de beelden accuraat en gevoelig, beelden getuigend van persoonlijke of collectieve trauma’s. 
In een reeks portretten confronteert Gust zich met door hem bewonderde kunstenaars die juist hun traumatische ervaringen wisten om te zetten in een indrukwekkend artistiek oeuvre. “Kunst is er om niet aan de waarheid ten onder te gaan” zei Nietzsche.                                                          
Het menselijk lot en het menselijk tekort (tekenend en schilderend) van antwoord dienen, dat is wellicht ook de reden waarom Socrates, in tegenstelling met wat de geschiedenis vertelt, de veroordeling tot het drinken van de gifbeker niét aanvaardt.                                                                                 
Een kwinkslag (of enige zelfrelativering)  is nooit ver weg : de kunstenaar stelt zichzelf voor als slak in het gezelschap van een schildpad op een verlaten Grieks eiland. Wat een geweldige metafoor : wie met kunst bezig is, in welke discipline  ook, vordert … traag.                                                               
De Gustav en Anton-cartoons doen me denken aan “Hogedruk” van Gerrit Komrij waarin hij, uitgaande van de paradox van Zeno het moeizame kunstenaarsproces beschrijft:

Trek een fictieve lijn. Daar ligt je doel. Toch blijft de wet van Zeno en de slak (of schildpad?) gelden. Streep op je gevoel. Een finish aan, vertrek op je gemak.

Hoe dichter in de buurt van de limiet,           
Hoe moeilijker het blijkt te bereiken.                                                                                                                    
Zelfs als het bijna voor het grijpen ligt.

Tot op de millimeter, het blijft wijken.                                                                                                                           
De afstand perst zich samen. Dat gebied           
van tegenstrevend niets heet een gedicht.

 

Ik ben bijzonder trots op deze tentoonstelling: de dwarsverbindingen tussen de werken, het discursief karakter van het geheel, gebracht in een heldere structuur  van kleuraccenten en getallenreeksen. Daarvoor wil ik Luc De Roeck bedanken die dit samen met Gust heeft gerealiseerd.                                        
Ik wil nu reeds graag afspreken voor een vervolgtentoonstelling over enkele jaren, want ik hoop dat Gust nog vele jaren mag doorgaan met dit eerlijk en integer werk.

 

 

Marc Vonck

Net gemist...

Eindejaarstentoonstelling

Opening: tijdens de proclamatie op 29 juni 2016 om 18.30 uur (aanvang) / Sluiting: 1 oktober 2016 (raadpleeg de openingsuren tijdens de zomermaanden)
De tentoonstelling van werken van leerlingen is te bezoeken  in de Gaanderij van de Academie tot en met vrijdag 15 juli 2016 en van dinsdag 16 augustus 2016 tijdens de openingsuren van de school.

De winnaar van de Valerius De Saedeleerprijs 2016: Lisa van Langenhove (leerlinge 6AVV) is ook te bezichtigen op deze tentoonstelling.


Van maandag tot en met vrijdag van 9 uur tot 12 uur en van 13.30 uur tot 16 uur.
woensdag van 9 uur tot 12 uur

Academie Aalst

 

 

 

 

 

 

Open Deur Academie: UTOPIA – niet langer onbestaand, maar in realisatie te bezichtigen en te ervaren tot eind mei 2016

Op zaterdag 30 april 2016 zet de Academie voor Beeldende Kunsten de deuren open met een interactieve infodag van 9 tot 17 uur.
Wat mag je verwachten?

  • demo's
  • alle leerlingen en leerkrachten in hun beste element
  • een stroom aan informatie over het voltijds en deeltijds kunstonderwijs 
  • en vooral veel kunst en workshops voor jong en oud(er) in onder andere de afdelingen Schilderkunst, Keramiek, Fotografie, enz.

Bovendien gaan op 30 april niet alleen de deuren open, er staat ook een hapje en een drankje klaar zodat je meteen opgenomen wordt in de Academiesfeer!

Wie wil, kan de rest van de maand mei naar de tentoonstelling komen kijken.

Open Deurdag Pupillen 28 mei 2016 (Graanmarkt Aalst)

De Pupillen gaan open- 2de editie – voor alle liefhebbers van Audiovisuele Vorming (KSO) , Vrije Grafiek (DKO) en het kinderatelier ‘De Puppilen’ (6-12 jaar)

 

De bouwwerken aan het hoofdgebouw van de Academie voor Beeldende Kunsten lopen na de zomer ten einde. Sinds de start van de nieuwbouw in de Nieuwbeekstraat is een aantal ateliers verhuisd naar de Pupillengebouwen aan de Graanmarkt.

Naast de jaarlijkse opendeurdag in de gebouwen van de Academie zelf op 30 april 2016, kan je op zaterdag 28 mei 2016 de verschillende ateliers in het gebouw van de Pupillen komen verkennen.

 

Elke week gaan een 100-tal leerlingen aan de slag op de site Pupillen: op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag vind je er kinderateliers, van dinsdag- tot vrijdagavond en op zaterdagmorgen de studenten Vrije Grafiek van het Deeltijds Kunstonderwijs en op weekdagen de leerlingen van het kunst secundair. Zij volgen er de cursussen Video- en filmkunst, Digitale Fotografie en Vrije Grafiek.

Iedereen welkom


Wil je dat allemaal eens met eigen ogen zien? Op zaterdag 28 mei zwaaien de deuren van 9 tot 12 uur open voor alle geïnteresseerden. Je komt er te weten wat Vrije Grafiek eigenlijk inhoudt, hoe je een ets maakt, een houtsnede afdrukt, wat een monotype is… Je ziet er de kinderen in actie, kan de werken bekijken en maakt kennis maken met de audiovisuele kunsten. Redenen genoeg om op bezoek te komen.

 

Inlichtingen over richtingen en inschrijvingen kan je steeds krijgen in de Academie zelf, Capucienenlaan 8, tel. 053 72 39 65. Inschrijven kan vanaf de zomermaanden. Wees er snel bij en raadpleeg de inschrijvingsuren en data op de website www.academiebk-aalst.be. Check ook Facebook 'Academie voor Beeldende Kunsten' of  'Kinderateliers Aalst' en ons evenement https://www.facebook.com/events/1158667507518532/

 

Net gemist: Atelierhuis